‘Ons kleine autistje’ | #autisme 1

Toen onze zoon 3,5 jaar was, kregen we officieel te horen dat hij autistisch is. We wisten het antwoord al voordat de testen begonnen, maar toch was het heftig om dit bevestigd te krijgen. Het is toch heel wat anders om samen te grappen over ‘ons kleine autistje’ dan om daadwerkelijk te gaan zoeken naar een school die zich specialiseert in kinderen met een afwijkend ontwikkelingsprofiel.

Eigenlijk wist ik tijdens de zwangerschap al dat hij autistisch is. Op internet lees je allerlei verhalen hoe je zo fijn contact kunt krijgen met de baby in je buik. Wel, mijn baby trok volledig zijn eigen plan en reageerde alleen duidelijk als ik vlak daarvoor een stuk chocolade of ander snoep had gegeten. Mijn opluchting was dan ook groot toen hij, als 6 weken oude baby, eindelijk begon te lachen. Immers, autistische kinderen maken geen oogcontact en lachen niet, toch?

Als baby was hij erg rustig en kon hij zich prima zelf vermaken. In het dreumesjaar mocht je wel naast hem spelen, maar er was weinig sprake van samenspel. Je werd als het ware gedoogd in zijn omgeving. Tijdens de peutertijd wilde hij enkel met de rode blokjes spelen. Als je er een blauw blokje naast legde, stortte hij zich op de grond neer, want het kon niet zo zijn dat er een blauw blokje lag. Samenvattend: vanaf het begin waren er sterke aanwijzingen voor zijn autisme.

Het leven met een autistisch kind heeft twee kanten. Enerzijds is het heel simpel. Hij heeft twee stemmingsvarianten. Meestal is hij blij, rustig, goedlachs en relaxed. Maar soms is hij onrustig, geagiteerd en half in paniek over zijn eigen emoties. Als hij rustig is, is hij het zonnetje in huis. De nieuwste hit is ‘mamazoen.nl’. Dan krijg ik allemaal lekkere zoentjes.
Anderzijds is het erg moeilijk om te zien als ouders, wanneer hij onrustig is. Het is dan ook niet altijd mogelijk om hem te bereiken. Met alle gevolgen van dien in de gezinsdynamiek op dat moment.

In deze blogreeks ga ik vertellen hoe wij het leven met onze kinderen (hij is bijna 8 en zijn zusje is 5,5) invulling geven. Hierbij zal ik zowel de positieve als de minder makkelijke kanten van ons gezin met je delen. Wellicht dat je uit mijn ervaring tips kan vinden in de omgang met je eigen kroost.

>> LEES OOK: de overige artikelen over leven met autisme

[ssba]

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..