By 17 oktober 2016 Read More →

Knip een Japans herfstbos – kirigami DIY

Roppongi maakte voor een erg leuke kirigami herfstslinger. Wat kirigami is? In het japans betekent dat knippen van papier. Origami is vouwen van papier. Lees hier hoe je de herfstbladeren maakt.

Wat sakura (kersenbloesem) is voor de lente in Japan, is momiji (Japanse esdoorn) voor de herfst. Waar de sakura-blaadjes de parken, bergen en tempelcomplexen roze kleuren, kleuren de momiji-blaadjes ze groen, geel, bruin en vuurrood.

En net als in het voorjaar trekken Japanners er in het najaar met z’n allen op uit om te genieten van het moois dat moedertje natuur te bieden heeft.

> Lees ook:  DIY kraanvogel-pompom-slinger maken

Kirigami

Wij brengen de Japanse herfst, aki voor wie het Japanse woord weten wil, graag bij je thuis met deze leuke kirigami DIY. ‘Kirigami?’ horen we jullie denken. Moet dat niet origami zijn? Nee, aan dit project komt een schaar te pas, dus is het kiri (knippen) gami (papier). Origami komt namelijk van ori (vouwen) gami (papier).

kirigami-5

Zo maak je met kirigami een Japans herfstbos

Zoek zoveel mogelijk rode, gele, groene, rode en bruine vierkante papiertjes bij elkaar en ga aan de slag. Hier vind je een mooie collectie origamipapier. Dat vouwt toch net even lekkerder, vinden wij.

kirigami-4

Begin met een papiertje en een schaar;
vouw een driehoek en maak een vouw op de middellijn;
vouw de beide hoeken naar het midden;
leg het papier met de vouw naar boven (bergvouw) voor je;
vouw de linker- en rechter bergvouw naar het midden;
vouw dubbel;
vouw alleen het bovenste driehoekje naar het midden;
knip een steeltje in de onderste driehoek;
knip voorzichtig in in zoals aangegeven op de zwarte stippellijn;
vouw voorzichtig open.

Je kunt een heel momiji-bos bij elkaar knippen en ergens in huis rond laten dwarrelen, maar je kunt er ook een mooie herfstige slinger van maken. Samen met deze bijvoorbeeld!

kirigami-1

Voor iedereen die liever een diagram bekijkt maakten we deze tekening:

Roppongi maakte voor een erg leuke kirigami herfstslinger. Wat kirigami is? In het japans betekent dat knippen van papier. Origami is vouwen van papier.

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jet en Ingrid zijn al sinds 2008 eigenaars van Roppongi, een winkel gespecialiseerd in Japan. Origami vouwen, amigurumi haken, bento vullen, Japan is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor deze twee ondernemers.