De leukste kerstmarkten in Nederland

Kerst! Ik hou ervan! Gezellig samen zijn, eten en drinken. Ik vind het ook heel erg leuk om mijn huis te versieren met allerlei kerst decoraties. Om inspiratie op te doen en dingen te kopen, want het kan nooit teveel zijn vind ik,  gaan wij ieder jaar naar de kerstshow van de Intratuin in Duiven. Dat is inmiddels echt traditie bij ons.

Jaren geleden begonnen de busreizen naar de kerstmarkten in Duitsland en België. Maar inmiddels hoef je niet meer zo ver te reizen, want in Nederland zijn er ook hele leuke en grote kerstmarkten te vinden. We zetten ze even op een rijtje.

Nog meer leuke artikelen over kerst vind je hier

De leukste kerstmarkten in Nederland

#Magisch Maastricht

Op het Vrijthof in Maastricht zal dit jaar een nog grotere kerstmarkt dan voorgaande jaren plaatsvinden. Met een enorme overdekte schaatsbaan, reuzenrad, draaimolen en zelfs een overdekte reuze glijbaan. Ook zijn er dit jaar chalets met rode daken en zullen er talloze sfeervolle kraampjes in kerst sfeer zijn.

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op  kerstmarktinmaastricht.nl

# Flinke winterfavorieten in Hemelum (Friesland)

Na 9 jaar lang, iedere winter het weiland om te bouwen tot de leukste, gezelligste en mooiste winkelstraat van Nederland, gaat It Flinkeboskje op 8 en 9 december nu naar een voormalige melkfabriek. De locatie van zeilschool de Morra biedt voor de Favorieten de perfecte mix tussen binnen en buiten. De mogelijkheden zijn enorm en maken dat het team van de Flinkefarm zich weer helemaal kan uitleven met nieuwe ideeën.

foto: It Flinkeboskje

Er is veel ruimte voor workshops, die er zowel voor kinderen als volwassenen volop zullen zijn.  Daarnaast zijn er ruim 50 leuke kraampjes waar je je kerstinkopen kunt doen,  iets lekkers kunt kopen of gewoon lekker kunt genieten. Ook is er een mooie line up aan live artiesten. De fabriek is sfeervol aangekleed en overal branden de houtkachels en worden de paden verlicht door honderden meters prikkabel.

Kijk voor meer informatie op itflinkeboskje.nl

#Royal Christmas Fair Den Haag

Van 14 tot en met 23 december zal in Den Haag de vierde editie van de Royal Christmas Fair plaatsvinden. Er zal een kinder kerst markt zijn, veel kerstkraampjes, veel eten en drinken in winterse sfeer en de kerstman zal ook aanwezig zijn.

Klik hier voor meer informatie.

#Amsterdam Winterparadijs

In en om de Rai wordt van 21 tot en met 30 december een megagrote kerst markt met super veel activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld schaatsen, een bezoek brengen aan de apres ski hut, heerlijk smullen op het food paradijs, de Coco Cola truck is er, en gegarandeerd echte sneeuw in het sneeuwparadijs!

Kijk voor meer informatie op de website

#Kerstmarkt Dordrecht

Van 14 tot en met 16 december zal er dit jaar in de historische binnenstad van Dordrecht weer de kerstmarkt plaatsvinden. Bij de grote Kerk tuin zal een levende kerst stal en kerst theater te zien zijn.

Kijk voor meer informatie op Kerstmarkt in Dordrecht.

# Drijvende kerstmarkt Leiden

Heel bijzonder en uniek lijkt mij deze drijvende kerstmarkt in Leiden. Gelegen op het water van de Nieuwe Rijn is dit de enige drijvende kerstmarkt in Nederland. Er zijn verschillende kraampjes en zelfs een ijsbaan die drijven op het water. Ook is er een nostalgische kermis aanwezig. De drijvende kerstmarkt vindt plaats van 14 tot en met 25 december.

Kijk voor meer informatie op de site van visit Leiden.

#Kerst stad Valkenburg

In Valkenburg zijn er op de woensdag middagen van 16 november tot 9 januari speciale kinderactiviteiten. Er is theater, een schmink elfje, je kunt aan workshops meedoen, de ijsprinses ontmoeten, zandsculpturen bewonderen. Er is veel leuks te zien en beleven!

Neem een kijkje op de website kerst stad Valkenburg.

foto: kerst stad Valkenburg

#Dickens Festijn

Op verschillende plaatsen in het land wordt er een Dickens Festijn gehouden. Dompel je onder in de 19 eeuwse sfeer die Charles Dickens zo mooi beschrijft in zijn boeken. Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, kantoorklerken en keurige dames snellen vooruit en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert. Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Tonnen hete punch rollen door straten, zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Kooplui bieden hun waar aan: antiek en sieraden, boeken en kunst, gingerbread en cider. De geuren van punch en gepofte kastanjes komen u tegemoet.

Ik ben weleens in Deventer en Oud Kampen geweest. En het is helaas super druk en lang wachten voordat je naar binnen kunt. Maar eenmaal binnen is het echt de moeite waard!

Kijk op de website van de verschillende plaatsen voor de data en meer info. Deventer, Oud Kampen, Drunen, Leeuwarden, Lemmer.

#Overige kerst sfeer tips

Een bezoekje aan de grote Tuincentra brengen je meteen in kerst sfeer. En de Winter Efteling is natuurlijk ook erg leuk om te bezoeken. En wat dacht je van een ritje in de Kerst Express ? Vanuit Hoorn vertrekt de stoomtrein in sfeervolle setting naar een station verderop waar de Kerstman de kinderen opwacht met een cadeautje! De Keukenhof wordt in de kerst periode extra mooi versierd met grote Kerstbomen en er zijn ook leuke activiteiten om aan mee te doen. Het IJsbeeldenfestival in Zwolle heeft dit jaar als thema wereld beroemde verhalen. Door het gebruik van special effects zullen de ijsbeelden nog magischer worden getoond.

Nou genoeg te zien en te beleven dit jaar. Mocht je nog een leuke kerstmarkt tip hebben, laat het ons dan weten op Facebook!

 

 

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kerst, Er op uit

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.