By 14 mei 2017 Read More →

Sushi maken als een pro

Sushi kopen en in de bento meegeven is een optie, maar zelf maken is natuurlijk uitdagender, leuker en lekkerder! Bij deze dus een tip waarmee je sushi maken als een pro een eitje wordt. We maken een snelle hosomaki (hoso=dun, maki=rol), een dunne sushirol dus.

Wist je trouwens dat de hosomaki een fast-food variant is binnen de sushi-familie? Snel te maken en makkelijk met de hand te eten. Ons kost het ’s morgens wat meer tijd en heel begrijpelijk dat je daar geen zin in hebt! Maak ze dan gewoon voor een etentje met familie, of vrienden, want met hulp van de hosomaki-maker ‘rol’ je sushi als een pro. Leuk ook om met de kleine sushi-chef te maken.

Hosomaki sushi maken

Er zijn veel variaties mogelijk met sushi maken. Wat dacht je van: zalm, tonijn, komkommer, omelet, alles wel in reepjes. Bij ons is de komkommerrol (kappamaki voor ingewijden) favoriet.

Voor vier rolletjes heb je deze ingrediënten nodig:

  • een kopje Japanse rijst, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • een scheutje sushi-azijn (rijstazijn op smaak gemaakt met zout en suiker)
  • een stukje komkommer, in de lengte gehalveerd, van zaadlijsten ontdaan en in dunne reepjes gesneden
  • twee vellen nori-zeewier, door de helft geknipt
  • een hosomaki-maker

En zo maak je ze:

Meng de azijn rustig door de warme rijst. Je ziet dat de korrels mooi gaan glanzen! Hou de hosomaki-maker even onder de kraan, dan kun je het rijstrolletje er makkelijker uitdrukken. Doe het onderste vormpje in het bakje en vul het met een laagje rijst. Maak een geultje in het midden. Leg de vulling (in dit geval reepjes komkommer) in het geultje. Vul het bakje met een tweede rijst laagje en druk het bovenste vormpje erop. Leg het velletje nori-zeewier klaar. Haal het bovenste vormpje eraf, keer het bakje om en druk de rol voorzichtig uit het vormpje, op de nori. Rol de zeewier om het rijstrolletje en snij het in zes gelijke stukjes.

Tip: maak er een heleboel, want je komt al heel snel in de verleiding om er even één in je mond te steken! 😉

>> Lees hier ook hoe je onigirazu (een gevulde rijstsandwich) zelf kan maken.

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jet en Ingrid zijn al sinds 2008 eigenaars van Roppongi, een winkel gespecialiseerd in Japan. Origami vouwen, amigurumi haken, bento vullen, Japan is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor deze twee ondernemers.