By 8 juli 2018 Read More →

Bak een zomers bloemenbrood

Dit zonnige zomerbroodje is ideaal om te delen. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje. Het is heerlijk luchtig en zacht. En je kunt hem makkelijk scheuren, dippen of vullen met hartig of zoet naar wens.

asmijn deelt haar recept voor een heerlijk, luchtig, zacht bloemenbrood. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje.

Maak een zomers bloemenbrood

Ingrediënten voor 1 brood voor ongeveer 4 personen

Voorbereidingstijd: +/- 25 minuten, rijstijd  60 minuten / baktijd  30 minuten

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml volle melk, handwarm
  • 10 gram gedroogde gist, Dr.Oetker
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel erythritol, van Greensweet Stevia (of anders 1 eetlepel honing of rietsuiker kan ook)
  • 1 ei, M
  • een handje vol maanzaadjes voor de versiering. En twee kruidnageltjes voor de ogen. Je kunt ook nog sesamzaadjes of zonnebloempitjes gebruiken.
  • Een beetje olijfolie om het brood mee te bestrijken

Keukenbenodigdheden: bakmat of bakpapier & oven.

Zo maak je een bloemenbrood

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed het deeg net zo lang tot je er een bal van kunt vormen. Mocht het nog wat nat zijn, voeg dan nog een klein beetje bakmeel toe en maak er een rol van.

Verdeel het deeg in 14 gelijke stukken waar je 12 stukken van gebruikt voor de ‘bloemblaadjes, 1 stuk voor het gezicht en 1 stuk voor een vlecht rond het gezicht van het bloemenbrood.

Verwarm de oven voor op 40 graden Celsius. Deze temperatuur is zo laag omdat we de oven straks gaan gebruiken als een soort rijskast. Daar zetten we het brooddeeg in en rijst het mooi omhoog. (Duidelijker gezegd voor kinderen: dan groeit je brood deeg extra snel groot! 😉 )

Rol bolletjes van de 12 stukken. Nu ga je ze één voor één platdrukken en oprollen tot een soort bolle puntjes. Leg ze daarna in een ruime cirkelvorm direct op de bakplaat bekleed met met een bakmat of bakpapier. Waarbij je een lege cirkel in het midden vrijlaat.

Rol van één stukje een mooie gladde bal en leg deze in het midden van de cirkel.

Maak van het laatste overgebleven stukje deeg drie gelijke rolletjes en maak er een vlecht van. Leg deze rondom het balletje deeg (het gezichtje van de bloem) in het midden.

Versieren, rijzen en bakken

asmijn deelt haar recept voor een heerlijk, luchtig, zacht bloemenbrood. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje.

Tijd om te versieren! Bestrijk het brooddeeg met een beetje olijfolie en versier je bloemenbrood met verschillende zaden of zelfs met nootjes. Ik maakte een gezichtje in het midden van twee stukjes kruidnagel als ogen van het bloemetje en voor het mondje gebruikte ik wat maanzaad.

Laat het brood één uur rijzen in je oven die je op een klein kiertje zet.

Ik had hem namelijk veel langer laten rijzen (de hele nacht hihi..want ik maakte hem de avond ervoor) en daardoor is het gezichtje en de vlecht niet meer zo duidelijk zichtbaar. En dat is natuurlijk een beetje zonde maar hij ziet er alsnog erg leuk uit zo, toch?! ^_~

Als het brooddeeg ongeveer 2 keer zo groot is geworden mag je hem voorzichtig uit de oven tillen. Zodat je de oven kan voorverwarmen om het brooddeeg af te bakken tot een echt bloemenbrood. Doe het echt voorzichtig, als je het deeg stoot, kan het deeg ‘schrikken’ en weer helemaal inzakken.

Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Als hij op temperatuur is, dan mag je het brooddeeg er zachtjes inschuiven.

Bak het af in ongeveer 30 minuten. Je brood is klaar en gaar als hij mooi goudbruin gekleurd is en hol klinkt. Dit laatste check je door zachtjes op het midden van de bovenkant van het brood te kloppen. Klinkt ie hol, dan is ie gaar. Laat het brood afkoelen op een keukenrek voor je hem afdekt.

asmijn deelt haar recept voor een heerlijk, luchtig, zacht bloemenbrood. Leuk om mee te nemen naar die ene picknick of om mee te stralen op een feestje.

Je kunt het brood 2 dagen bewaren in een afgesloten bak of zak.

Geniet ervan en een hele fijne zomer toegewenst!

Liefs, Mijntje.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.