By 9 juni 2017 Read More →

Grieks feestje met citroen kipkluifjes en groente uit de oven

CODEAFBEELDING

Ik maak wel eens vaker aardappels met groenten uit de oven en dan doe ik er wat kruiden bij, peper & zout en hupsakee…in de oven ermee. Lekker, gezond en makkelijk.

Door het zonnige weer dacht ik weer terug aan de verschillende Griekse plaatsen die we door de jaren heen hebben bezocht. Zo fijn én altijd lekker eten. Maar met het warme weer van vorige week heb ik geen zin om uitgebreid te kokkerellen. Ik wil genieten van de zon met de kinderen. Dus maakte ik samen met mijn dochtertje deze Grieks geïnspireerde maaltijd. Krieltjes en verse groenten met kruiden uit eigen tuin. Plus botermalse citroen kipkluifjes.

Dit recept van citroen kipkluifjes, krieltjes en groente maak je makkelijk vooraf klaar. Geniet van de zomerdag en laat de oven vervolgens het werk doen.

Citroen kipkluifjes met krieltjes en verse groenten uit de oven

Ingrediënten:

 • 800 gram kipkluifjes
 • 1 citroen (of anders volstaat zo’n knijpflesje citroensap ook)
 • 300 gram krieltjes
 • 1 groene paprika
 • 1 gele paprika
 • 250 gram cherrytomaatjes
 • courgette
 • rode ui
 • 8 tenen knoflook
 • 3-4 takjes verse Rozemarijn
 • 8 takjes verse Tijm
 • 1 theelepel Bonenkruid, malen / crushen in de vijzel
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • zeezout & peper
 • olijfolie

Verder: 2 ovenschalen (kan eventueel ook op de bakplaat), vijzel en je oven

Dit recept van citroen kipkluifjes, krieltjes en groente maak je makkelijk vooraf klaar. Geniet van de zomerdag en laat de oven vervolgens het werk doen.

Bereidingswijze:

Was de krieltjes. Kook ze ongeveer 5 minuten voor met een beetje zout (vanaf dat het water kookt). Spoel af met koud water, giet af en zet opzij. Was de groentes en snijd ze in grove stukken. Laat de cherrytomaatjes heel! (Dit is namelijk zó lekker! Dat weet ik nog van de Griekse Stifado (stoofpot) daar zaten hele tomaatjes in en zilveruitjes en als je dat dan at zo uit je warme gerechtje…dan plofte ze in je mond zachtjes uiteen als ware smaak explosies. Dat is ook een beetje nu zo met dit gerechtje. Maar dit terzijde. 😉

Giet olijfolie over de bodem van de grote ovenschaal, zodat het lekker is bedekt en doe dan alle groentes en de krieltjes erbij. Pel de rode ui en snijd het grof in zessen. Plet met een mes 6 teentjes knoflook in de schil. En doe de ui en knoflook ook in de ovenschaal. (Even over die knoflook…die pof je op deze manier zeg maar. Hij krijgt zo een heerlijke zoetige smaak. Je eet hem zo uit het schilletje zeg maar straks.) Voeg nu de Rozemarijn, (6 takjes) Tijm, Bonenkruid, peper en zeezout toe. ( De blaadjes van de Tijm rits je zo van het steeltje af).

Dit recept van citroen kipkluifjes, krieltjes en groente maak je makkelijk vooraf klaar. Geniet van de zomerdag en laat de oven vervolgens het werk doen.

En husselen maar! Dit staat klaar om straks de oven in te gaan. Je gaat nu de kipkluifjes bereiden. Verwarm de oven alvast voor op 225 graden Celsius.

De citroen kipkluifjes bereiden

Spoel de kipkluifjes schoon onder de kraan en dep ze droog met een stukje keukenpapier. Giet ook olijfolie op de bodem van de andere ovenschaal en roer er de theelepel paprikapoeder en de 2 teentjes geperste knoflook er doorheen. Leg de kipkluifjes erin. Bestrooi ze nu met zeezout, peper en een takje Tijm. Knijp het sap uit van de citroen en verdeel het sap over de kipkluifjes heen. Draai de kipkluifjes om en bestrooi ze nogmaals met het zeezout, peper en het laatste takje Tijm.

Husselen maar weer! En nu ben je echt klaar om het eten in de (voorverwarmde) oven te gaan doen.

Bak het tegelijkertijd af in de oven op 225 graden Celsius voor 40 -45 minuten. Wissel halverwege de schalen de ene van onder naar boven en andersom (als ze niet naast elkaar passen). Ik eindig met de kip boven, zodat de kip een lekkere crispy en goudbruine bovenkant krijgt.

Tip: Je kunt dit prima van te voren maken, bijvoorbeeld ‘s ochtends. Zet het na het voorbereiden afgedekt weg in de koelkast tot 45 minuten voor je het wilt eten. Dan kunnen de smaken nog beter intrekken. Zo hoef je het ‘s avonds alleen nog in de oven te doen. En kun je genieten van een heerlijke dag! 😉

Kalí Órexi! = Eet smakelijk in het Grieks!

>> Pin het recept hieronder voor je eigen Pinterest bord <<

Dit recept van citroen kipkluifjes, krieltjes en groente maak je makkelijk vooraf klaar. Geniet van de zomerdag en laat de oven vervolgens het werk doen. Lekker recept voor je gezin.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.