By 28 april 2017 Read More →

Lahana Firinda, Turkse ovenschotel met spitskool en gehakt

Ik heb dit gerecht geloof ik ooit van mijn moeder leren maken en nu maakt zelfs mijn schoonmoeder het. Lahana is Turks voor Spitskool en Firinda betekent uit de oven.

Een fijne ovenschotel die hier altijd lekker wordt weg gesmikkeld. Het is een half uurtje werk en in de 40 minuten oventijd maak ik de keuken schoon en kan ik met de kinderen nog iets leuks doen. Handige van dit recept is dat je er twee dagen van kunt eten.

> Kijk hier voor nog meer lekkere recepten voor je gezin

Lahana Firinda, Turkse ovenschotel met spitskool en gehakt

Het recept van Lahana Firinda heeft Jasmijn van haar moeder. De kinderen zijn er dol op. Handige van deze Turkse ovenschotel is dat Jasmijn twee dagen hiervan eet met haar gezin..

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

Voor in de ovenschotel:

  • 1 grote spitskool
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gram half om half gehakt (of als je ervan houdt lamsgehakt)
  • 1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • halve theelepel gerookte paprika poeder
    halve theelepel gember
  • afgestreken theelepel gemalen Laos
  • twee theelepels komijnzaad (maal ze even stuk in de vijzel)
  • een eetlepel roomboter

Voor over de ovenschotel:

  • 200 gram jong belegen geraspte kaas (liefst van die Turkse Kasar kaas)
  • 2 eieren
  • 1 runderbouillon blokje
  • 300 ml warm water
  • 100 ml volle melk
  • peper & zout

Serveer erbij:

  • 400 gram Pandan rijst
  • eventueel wat fijngesneden groen van twee bosuitjes, die je door de rijst roert na het koken.

Bereidingswijze

1. Maak de groenten schoon. Zet de kruiden klaar. Snijd de spitskool en de uien in dunne reepjes. Pel de knoflooktenen en pers ze uit.

2. Zet een grote koekenpan op het vuur en doe de boter in de pan. Rul hierin het gehakt. Doe daar de uien, geperste knoflook en twee handjes spitskool bij. Roer het geheel om. Als de spitskool is geslonken, gooi je er weer twee handjes spitskool bij. Roer door en als de kool weer is geslonken, voeg je telkens weer kool toe tot de spitskool op is.

3. Roer dan de tomatenpuree erdoor plus alle kruiden die hierboven bij de ingrediënten voor in de ovenschotel staan. Laat dit nog 10 minuutjes zachtjes doorbakken.

4. Verwarm je oven voor 200 op graden Celsius. Vet een ovenschotel in , die van mij is 30 x 23 cm, waar alles in past.  en doe dan na die 10 minuten je gebakken groenten met gehaktmix in de ovenschaal. Verdeel en druk het overal gelijkmatig plat.

5. Meet 300 ml gekookt water af in een maatbeker en los hierin je bouillonblokje op. Giet daarbovenop de 100 ml volle melk, de 2 eieren en wat peper en zout. Mix het goed door en giet het gelijkmatig over de groente- en gehaktmix in de ovenschaal. Strooi er als laatste de kaas over.

6. Zet de ovenschaal in de oven en bak het gerecht nu af voor ongeveer 40 minuten, tot de bovenkant mooi goudgeel is. Zet ondertussen water op voor de rijst en bereid deze volgens de verpakking.
Was en knip de bosui, zodat als je rijst klaar is je deze erdoorheen kunt doen.

7. Als je Lahana Firinda ovenschotel klaar is, haal je het uit de oven. Laat de ovenschotel nog zo’n 8 minuutjes rusten op het aanrecht. Bij mij is dit tegelijkertijd het moment waarop de rijst uitdampt / stoomt.
En dan, opscheppen.

Afiyet Olsun – Eet smakelijk!

>> Pin hier direct op je eigen Pinterestbord <<

Het recept van Lahana Firinda heeft Jasmijn van haar moeder. De kinderen zijn er dol op. Handige van deze Turkse ovenschotel is dat Jasmijn twee dagen hiervan eet met haar gezin.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.