Havermout crumble met peer: lekker & gezond ontbijt!

CODEAFBEELDING

Na de overdadige feestdagen ben ik in januari altijd toe aan gezonde dingen. Ik merk dat mijn broeken strakker zitten, dus het is hoog tijd om weer wat rustiger aan te doen en in balans te komen. Ik maakte deze peer havermout crumble weer eens. 

Havermout vind ik lekker en het verzadigd ook nog eens goed, doordat het je glucose op peil houdt. Daarnaast is havermout:

 • glutenvrij
 • helpt je slechte cholesterol verlagen
 • helpt je hoge bloeddruk te verlagen
 • het bevat mangaan, fosfor, zink, selenium en ijzer, die alle een positief effect hebben op je immuunsysteem, je botten en je rode bloedcellen.
 • En havermout is lief voor je lijn.

Bekijk hier andere lekkere recepten met havermout

En heb je weleens gedacht aan havermout als vleesvervanger? Ik niet! Ook daar staat een recept van in het boek. Ik vond de alternatieven en extra weetjes die ze bij de recepten geeft erg handig. Uit het boekje heb ik een crumble met peer en gember gekozen die bij de desserts staat ingedeeld. Maar met wat dikke yoghurt erbij leek mij dit ook heerlijk als ontbijt.

Een ontbijt met havermout verzadigt goed, omdat het o.a. je glucose op peil houdt. Dit recept van peer havermout crumble is ook nog eens heerlijk!

Peer havermout crumble

(voor 8 porties)

Ingrediënten:

 • 800 gram peren, in stukjes (geschild, als het geen bio peren zijn)
 • 2 eetlepels agavesiroop (als je de peren niet zoet genoeg vindt)

Voor de havermout crumble:

 • 100 gram (glutenvrije) havermout
 • 140 gram volkerenbloem
 • 60 ml agavesiroop
 • 2 eetlepels kandijsiroop
 • 1/2 theelepel gemalen gember
 • 1 theelepel zout
 • 1/4 theelepel piment
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder

Verder nodig:

 • ovenschaal van 2 liter
 • bakpapier

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 2 liter met bakpapier. Geen bakpapier bij de hand? Bestrijk de schaal dan licht met olie. Of bekleed de schaal met bakpapier. Meng alle ingrediënten voor de havermout crumble in een mengkom.

Verdeel de stukjes peer over de ovenschaal. Vind je de peren niet zoet genoeg? Meng ze dan met wat agavesiroop. Verkruimel de crumble over de peren en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. Haal uit de oven en serveer op een bordje of in een schaaltje met Skyr of volle kwark.

Nou dat ziet er toch uit als een feestje op je bord! Maar dan wel de gezonde after party 🙂

Een ontbijt met havermout verzadigt goed, omdat het o.a. je glucose op peil houdt. Dit recept van peer havermout crumble is ook nog eens heerlijk!

P.S. Deze portie is voor 8 personen. Ben je met minder, dan kun je de hoeveelheden uiteraard bijvoorbeeld halveren. Zet het restant van je peer havermout crumble afgekoeld in de koelkast. Wil je het restant de volgende dag als ontbijt of lunch eten? Zet het even 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Smikkel je er zo makkelijk vaker van.

Bekijk hier andere lekkere recepten met havermout

Bestel hier

Heerlijke Havermout van Kathy Kester, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789022331293

In het boek Heerlijke Havermout van Kathy Kester staan een hoop leuke en echt originele recepten waar havermout in verwerkt wordt. Naast de ontbijt en smoothie varianten met havermout staan er ook recepten in voor soepen, stoofpotjes en risotto.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Food

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.