By 22 oktober 2018 Read More →

Zelf falafel maken in de oven

Falafel. Iets waar ik echt dol op ben. Mijn eerste broodje falafel van Maoz op Lowlands kan ik me nog zo goed herinneren. Toen had Lowlands nog geen foodtrucks en bijzondere hapjes, maar vooral snackvoer. In die tijd was falafel wel ongeveer het meest exotische gerecht wat je daar kon krijgen. 

Ook buiten Lowlands at ik het regelmatig. Gingen we naar een stad ergens, dan checkte ik al snel of er een Moaz was… Niet alleen de falafel was lekker, maar ook de saladebar met veel lekkere dingen die je er bij op kon doen. In Antwerpen zat er één aan de Groenplaats. Laat Antwerpen nou één van onze favoriete steden zijn. Altijd at ik daar wel een broodje falafel. Tot ik zwanger werd van Job…

Toen werd ik namelijk elke keer enorm misselijk van falafel. Waarom? I don’t know. Maar ik heb het daarna jaren niet meer gegeten. De Moaz  aan de Groenplaats verdween en mijn lust voor falafel eveneens. Totdat ik jaren later op een blog een recept tegen kwam om zelf falafel te maken. Helaas weet ik niet meer bij wie, want ik schreef het op in mijn kookschrift. Bovendien maakte ik ze me meer eigen met koriander. En ik bak ze niet in de koekenpan, maar in de oven.

Zelf falafel maken is echt niet moeilijk en lekker voor een 'vlees-vrije' dag. Zelfs mijn carnivoren thuis genieten ervan. Bekijk het recept hier.

Zelf falafel maken in de oven

Ingrediënten:

  • 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht 400 g)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • eetlepel gemalen komijn
  • zeezout en peper
  • bosje koriander
  • bosje peterselie
  • eetlepel bloem 
  • bakpapier/bakplaat

Bereidingswijze falafel

Zelf falafel maken is echt niet moeilijk en lekker voor een 'vlees-vrije' dag. Zelfs mijn carnivoren thuis genieten ervan. Bekijk het recept hier.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in ringetjes. Pers 2 tenen knoflook uit. Doe de olijfolie in een pan en verwarm deze. Bak de ui en de knoflook glazig. Doe het vuur uit en voeg de gemalen komijn, zout en peper toe. Meng door en laat iets afkoelen.

Giet de kikkererwten in een vergiet, spoel ze goed af en dep ze droog in een schone theedoek. Doe de kikkererwten in de keukenmachine. Was de kruiden, dep droog en doe dit ook in de keukenmachine. Voeg nu ook het uienmengsel en de bloem toe.

Meng dit alles tot een glad mengsel. Wij kiezen voor vrij glad, daardoor worden ze heel smeuig. Houd jij meer van wat structuur, laat het mengsel dan wat grover. Proef of het mengsel voldoende smaak heeft en voeg eventueel nog wat gemalen komijn, zout of peper toe.

Maak daarna met je handen balletjes, leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk ze iets plat. Wij zijn met z’n drieën en maken 12 grote en 4-5 kleinere. De kleine neemt Job de volgende dag mee in zijn lunchtrommel. Lekkere gezonde traktatie!

Doe de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de falafel in circa 20 minuten. Draai ze na 10 minuten om. Ze worden niet zo bruin als in de koekenpan, maar ze worden wel krokant. Wil je ze liever iets bruiner, dan kun je ze beter bakken.

Falafel serveren

Bak de pitabroodjes. Ik doe ze altijd in de broodrooster. Vaak maken we ook nog even snel coleslaw van een geraspte wortel en reepjes witte kool met een dressing van Griekse yoghurt met appelcider azijn, honing, mosterzaadpoeder en zwarte peper. Maar je kunt die natuurlijk ook kant en klaar kopen. Of vervangen door andere rauwkost.

Zet de falafel, pitabroodjes, hummus, coleslaw en knoflooksaus op tafel en laat iedereen zijn eigen broodje maken.

Eet smakelijk!

P.S. Je hoeft de uien en knoflook niet perse voor te bakken. Wij vinden dat lekkerder omdat ze dan wat zoeter smaken.

 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.