Appelroosjes van bladerdeeg maken

Nog even en het is weer Moederdag. Dus ik zat alvast te bedenken wat leuk zou zijn om te gaan bakken. Iets liefs… iets met rozen. Ineens dacht ik aan de appelroosjes die ik weleens op Instagram voorbij heb zien komen. Ik heb wat recepten bekeken en nadat ik mijn eigen draai eraan heb gegeven ben ik tot dit recept gekomen.

Ze lijken me trouwens ook erg mooi staan op een etagère bij een high tea.

Hier vind je nog meer leuke moederdag ideeën

Met bladerdeeg en appel maak je vrij eenvoudig deze appelroosjes. Lekker voor onverwachte visite, traktatie of voor een high tea.

Appelroosjes van bladerdeeg maken

Ingrediënten  :

 • rol bladerdeeg (bijvoorbeeld de verse van Tante Fanny)
 • 2 roze/ rode appels (bijvoorbeeld pink lady)
 • 750 ml appelsap
 • 3 el citroensap
 • 100 gr kristalsuiker + 2 el
 • honing
 • 1 tl gemalen kaneel
 • paar eetlepels abrikozenjam

Benodigdheden:

 • keukenpapier
 • muffinvorm
 • deegroller
 • keukenkwastje

Zo maak je de appelroosjes van bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 190°C. Haal het bladerdeeg uit de vriezer/koelkast en laat het ontdooien. Breng het appelsap samen met 100 gram kristalsuiker en het citroensap in een ruime pan aan de kook. Was ondertussen de appels en snijd ze doormidden. Verwijder de klokhuizen. Snijd de vier appel-helften met een scherp mes in hele dunne schijfjes. Zodra de appelsap kookt, draai je het vuur laag en voeg je de appelschijfjes toe. Kook de appelschijfjes een paar minuten (circa 3-4) tot ze zacht zijn.

De kooktijd hangt af van hoe dik je de schijfjes gesneden hebt. De schijfjes moeten uiteindelijk zacht genoeg zijn om ze te kunnen rollen. Maar niet zó zacht dat echt helemaal doorzichtig zijn en snel scheuren: houd ze dus goed in de gaten! Giet de appelschijfjes voorzichtig af in een vergiet en laat ze iets afkoelen. Leg wat vellen keukenpapier op je werkblad en leg de appelschijfjes op het papier.

Rol de appelroosjes

Rol het bladerdeeg uit en leg het in de lengte voor je op je werkblad neer (dus met de korte zijde naar boven). Maak het deeg nog iets dunner met een deegroller. Snijd het deeg in stroken van ongeveer 4 centimeter breed. Bestrijk elke strook met je keukenkwastje met een beetje honing. Leg nu een aantal appelschijfjes (circa 8-9) in een horizontale lijn met de rode kant omhoog op iedere deegstrook: leg de schijfjes zo neer aan de bovenzijde van de strook dat het bovenste gedeelte  van de schijfjes (dus met het rode randje) boven de deegstrook uitsteekt. Dit vormt straks de rode blaadjes van de roosjes. Laat de appelschijfjes elkaar overlappen, leg halverwege het ene schijfje het andere erbovenop. Zorg ervoor dat je aan het de rechterkant van de deegstrook nog een klein stukje deeg overhoudt.

Nog even en het is weer Moederdag. Dus ik zat alvast te bedenken wat leuk zou zijn om te bakken voor Moederdag. Iets liefs. Iets met rozen. Ineens dacht ik aan de appelroosjes die ik weleens op Instagram voorbij heb zien komen. Ik heb wat recepten bekeken en er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven.

Doe 2 eetlepels kristalsuiker samen met de gemalen kaneel in een kommetje en roer dit door elkaar.Bestrooi de appelschijfjes met een beetje van de kaneelsuiker. Vouw de deegstrook dubbel (dus vouw de onderste helft naar boven over een deel van de appelschijfjes heen). Druk aan. Rol nu de deegstrook voorzichtig van links naar rechts op. Zorg ervoor dat de appelstukjes in het dubbelgevouwen bladerdeeg blijven zitten: druk ze terug/naar beneden als dit nodig is. Druk het uiteinde van de deegstrook goed vast op je rolletje.

Plaats de appelroosjes in je muffinvorm (die je eventueel nog wat ingevet hebt met wat boter/olie). Bak de roosjes in circa 40-45 minuten gaar in de oven. Smeer de roosjes ongeveer 5 minuten voor het einde van de baktijd nog even in met de abrikozenjam voor wat extra glans. Haal de appelroosjes voorzichtig uit de muffinvorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Geniet ervan!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.