By 16 oktober 2016 Read More →

Deze eikelkoekjes zijn échte herfstkoekjes!

Herfst vraagt natuurlijk om herfstkoekjes. Maak van deeg eikelkoekjes en pimp ze met echte eikelhoedjes. Leuk als traktatie of voor een herfst hightea. Het recept voor deze koekjes vind je hier.

Na een paar herfstdagen te hebben meegemaakt, zit de herfst wel in ons systeem. Toen het weer een zonnige dag was wandelden we door het bos om mooie herfstschatten te verzamelen.

Tijdens het zoeken kwamen we de grootste eikeltjes die ik ooit had gezien tegen! Spontaan geïnspireerd bedacht ik me wat voor eetbaars ik daarvan zou kunnen maken. Het moest iets worden dat de vorm heeft van zo’n eikeltje. En omdat ik momenteel verknocht ben aan de rooibosthee (deze thee ademt gewoon knusheid!) moest ik die smaak wel in het recept verwerken. Zo ontstonden deze heerlijk luchtige herfstkoekjes, die nog net niet smelten op je tong!

Herfst vraagt natuurlijk om herfstkoekjes. Maak van deeg eikelkoekjes en pimp ze met echte eikelhoedjes. Leuk als traktatie of voor een herfst hightea. Het recept voor deze koekjes vind je hier.

 

Herfstkoekjes

Ingrediënten voor ongeveer 85 stuks

50 gram rietsuiker

100 gram ongezouten roomboter

150 gram patentbloem

1 snufje zout

2 zakjes rooibosthee (Je knipt de zakjes gewoon open en strooit de inhoud ervan door het beslag!)

Zo maak je de eikelkoekjes

1. Maak het deeg

Stop alles behalve de patentbloem in een grote kom en meng het goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje al roerend de bloem toe tot je een samenhangend deeg hebt en je er een bal van kunt maken. Druk deze helemaal plat en maak er een rechthoek van, van ongeveer 1 cm hoogte, 20 cm lang bij 15 cm breed.

Herfst vraagt natuurlijk om herfstkoekjes. Maak van deeg eikelkoekjes en pimp ze met echte eikelhoedjes. Leuk als traktatie of voor een herfst hightea. Het recept voor deze koekjes vind je hier.

2. Zet het deeg weg en warm de oven voor

Doe het in een plastic bakje of dek af met folie, zet het deeg nu voor minstens een half uurtje in de koelkast. De smaak van de rooibosthee kan er zo lekker intrekken en je deeg wordt makkelijker om mee te werken. Verwarm (de laatste 10 minuten van het half uurtje koeltijd) je oven voor op 160 graden.

3. Maak er eikeltjes van

Als de wachttijd om is, haal je de deeg eruit en snijd je er blokjes van, van 1 x 1 cm. Deze kun je met je kinderen gaan rollen tot eikeltjes. Dat doe je door er eerst een balletje van te rollen tussen je handen. Daarna druk je wat meer terwijl je rolt aan een kant met je handen zodat het een soort kegeltje wordt. Druk zachtjes het puntje terug en je hebt een kegel-vormpje! Leg ze met een paar centimeter ertussen op de bakplaat.

Herfst vraagt natuurlijk om herfstkoekjes. Maak van deeg eikelkoekjes en pimp ze met echte eikelhoedjes. Leuk als traktatie of voor een herfst hightea. Het recept voor deze koekjes vind je hier.

4. Bak de herfstkoekjes

Bak ze gaar in maximaal 10 minuten. Ze blijven erg licht van kleur. Na het bakken goed aflaten koelen, daarna bewaar je ze het beste in een luchtdichte koektrommel.

Decoreren:

Als je visite krijgt of je geeft thuis een thema feestje (kaboutertjes, bos of elfjes thema, you name it) dan kun je de koekjes dus superleuk aankleden tot heuse eikeltjes. Zoek in het bos een stuk of 15 eikelhoedjes. Was deze bij thuiskomst en droog ze af. Laat ze daarna circa 30 minuten drogen in de oven op 50 graden. Daarmee verwijder je ook eventuele beestjes. Ik legde de schoongemaakte eikelhoedjes er los op. Let wel op dat de eikelhoedjes niet per ongeluk voor eetbare goodies worden gezien.

Herfst vraagt natuurlijk om herfstkoekjes. Maak van deeg eikelkoekjes en pimp ze met echte eikelhoedjes. Leuk als traktatie of voor een herfst hightea. Het recept voor deze koekjes vind je hier.

Fijne Herfst!

Liefs, Mijntje.

P.S. Ze blijven erg licht van kleur dit heeft te maken met de bloemsoort. Ik heb het ook geprobeerd met tarwebloem en zelfs havermeel, maar dit komt de smaak niet ten goede. Ik begon namelijk met het maken van supergezonde koekjes, met kokosolie i.p.v. roomboter en met honing i.p.v. suiker. Maar nope, het werd vreselijk! Dus ik ging terug naar wat ik allemaal op school leerde en drie maal was scheepsrecht. 😉 Zo kwam ik uit op dit heerlijke receptje.

Herfst vraagt natuurlijk om herfstkoekjes. Maak van deeg eikelkoekjes en pimp ze met echte eikelhoedjes. Leuk als traktatie of voor een herfst hightea. Het recept voor deze koekjes vind je hier.
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.