By 4 juli 2016 Read More →

Lavendel cupcakes

Toen ik de kinderen vroeg of ze lavendel voor mij wilden plukken om samen lavendel cupcakes van te bakken, waren ze zó enthousiast dat ze gelijk aan de slag gingen. Ik maakte vroeger al cakejes met lavendelsuiker met mijn moeder, maar het is tijd voor een iets gezondere versie!

Het havermeel verving de bloem, suiker maakte plaats voor honing en boter werd vervangen door kokosolie. Ik heb nog een dag getest met een gezondere variant voor de glazuurlaag, maar ik kwam toch weer terug uit bij de glazuurlaag met poedersuiker. Tja, aan sommige dingen moet je denk ik ook niks willen veranderen. 😉 Mocht jij wel een gezondere variant weten. Ik houd me aanbevolen!

Lavendel Cupcakes

Lavendel cupcakes

12 cupcakes – bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten  

Voor het beslag:

4 eetlepels lavendelknopjes (1 grote hand vol vers geplukte lavendel, dus met steeltjes er nog aan. Wat je overhoudt, bewaar je voor het decoreren)

halve  citroen

150 gram havermeel (ik maalde havermout in de foodprocessor fijn tot havermeel)

3 eieren

4 a 5 eetlepels honing

2 eetlepels kokosolie

1 theelepel vanille extract

1 snufje gemalen zeezout

 

Voor het glazuur:

12 lavendel are’s, het paarse bloemige kopje..

halve citroen

300 gram poedersuiker

1 a 2 eetlepels water

En verder:

cupcake bakvorm

cupcake papiertjes

mixer

oven

Bereidingswijze:

1.Verwarm je oven voor op 175 graden en zet de cupcake papiertjes alvast in de bakvorm, weeg alles af en zet klaar wat je nodig hebt. Was de lavendel voorzichtig en laat deze uitlekken op een bord bedekt met keukenrol of een schone theedoek.

2. Doe alle ingrediënten voor het beslag in een mengkom en mix dit tot een glad beslag.

3. Schep met behulp van twee eetlepels het beslag in de vormpjes, bij ons was het per cupcake-vormpje ongeveer 1,5 eetlepel.

4. Bak de cupcakes ongeveer 15 – 20 minuten in het midden van de oven.  Prik er na 15 minuten in met een satéprikker. Komt deze er droog uit, dan zijn ze gaar.

6. Pak een grote soepkom en giet hierin voorzichtig de poedersuiker. Voeg het sap van een halve citroen en 1 eetlepel water toe. Meng het allemaal goed door elkaar tot je een dikke witte suikerglazuur krijgt. Hij mag zo dikkig lijken als kwark of Griekse yoghurt. Dan is hij goed.

7. Als de cupcakes gaar zijn, haal je ze uit de cupcake-bakvorm en zet je ze in hun papieren jasjes op een rooster om af te koelen. Zijn ze afgekoeld? Dan kun je ze nu besmeren met het glazuur en decoreren met de overgebleven lavendel.

Klaar zijn je lavendel cupcakes!

lavendel cupcakes drieluik

Veel plezier met dit gepimpte receptje!

Groetjes, Mijntje.

P.S. Nog wat lavendel weetjes: deze kruiden ruiken heerlijk, smaken lekker én hebben ook positieve eigenschappen voor de gezondheid. Ze werken ontspannend en kunnen helpen tegen stress, nervositeit en migraine. Als de kinderen een drukke dag hebben gehad, druppel ik wel eens wat lavendelolie op een washandje en leg deze naast hun hoofdkussen. Zo vallen ze heerlijk rustig al genietend in slaap. Oh ja, en het werkt ook nog tegen muggen!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food, Trakteren

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.