By 26 mei 2016 Read More →

Preirolletjes ham en kaas uit de oven

Preirolletjes ham en kaas uit de oven Als klein meisje was ik al gek op dit gerecht. Mijn oma maakte dit vaak voor ons. Inmiddels zijn mijn kinderen ook gek op dit recept

Als klein meisje was ik al gek op dit gerecht. Mijn oma maakte dit vaak voor ons als we kwamen eten. Ik mocht dan vaak bij haar helpen in de keuken en zo leerde ik al jong dit recept maken.

En nu geef ik het recept door aan jullie, want het is té lekker, makkelijk en leuk om voor ons zelf te houden. Mijn zoontje was twee jaar oud toen ik hem voor het eerst mee liet helpen. Kijk die foto’s hieronder. Schattig toch! En nu is hij gewoon alweer 8! Straks maakt hij het misschien wel een keertje zelf voor me.

preirolletjes zoontje jasmijn

Recept Preirolletjes met ham en kaas

Ingrediënten:

voor 4-5 personen (ongeveer 15 rolletjes)

5 stronken prei

200 gram schouderham, plakjes (broodbeleg)

1 eetlepel Franse mosterd

200-250 gram jong belegen kaas, geraspt

1 handvol verse peterselie, fijngeknipt (gedroogde provencaalse kruiden zijn ook heerlijk erin mocht je geen verse peterselie hebben)

2 teentjes knoflook, fijngeperst

100 gram roomboter

peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

preirolletjes bereidingswijze

  1. Snijd de onderkant waar de prei mee in de aarde heeft gezeten eraf. Haal ook het buitenste blad eraf. Snijd nu de stronken als ze lang genoeg zijn in drie gelijke delen. Snijd ze dan voor de helft in en was ze stuk voor stuk schoon, zodat al het zand eruit is. Leg alle gesneden stronkjes in een pan met water en zet deze op het vuur met wat zout, tot ze beetgaar zijn. Giet dit af en leg ze met een grijpknijper (keukentang) op een bord zodat ze wat beter te pakken zijn voor je kind.
  2. Doe een flinke hand verse peterselie in een mok en was deze. Knip de peterselie fijn, dit doe je heel makkelijk met een schaar in een mok.
  3. Bereid nu de saus voor. Zet het vuur op zijn laagst aan en smelt hierin de boter zonder dat hij bruin kleurt. Meng er meteen de knoflook, peterselie, peper en zout door. Doe het vuur meteen uit zodra de boter is gesmolten.
  4. Leg wat plakjes ham op een snijplank en smeer de ham in met mosterd met de achterkant van een dessertlepel. Leg een stukje prei per plakje ham erin, rol hem op en leg hem in een ovenschaal (deze hoef je niet in te vetten). Dit doe je tot je prei stronkjes op zijn.
  5. Strooi de geraspte kaas erover en giet als laatste er de gesmolten kruidenboter overheen.
  6. Zet de schaal nu in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  7. Maak er ondertussen een lekkere verse aardappelpuree bij. Want geloof mij, de jus die uit je ovenschotel komt WIL je over iets als aardappelpuree heen eten. Yum! ^_^ Ik maakte de puree voor 4 personen van 1 kilo licht kruimige aardappelen. Schoonmaken en halveren, dan koken tot ze gaar zijn, stampen met 1 eitje, wat verse peterselie, nootmuskaat, scheutje melk en wat peper en zout erdoor. Tegen de tijd dat dit klaar is staat je ovenschotel ook te popelen om eruit gehaald te worden. Opscheppen maar!

Eet smakelijk en geniet samen van jullie heerlijke maaltijd!

Liefs, Mijntje

Jasmijn maakte als kind al dit recept met haar oma. Nu maakt ze met haar zoontje deze preirolletjes ham en kaas. Het recept deelt ze. Te lekker! Je vindt het recept hier.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.