By 29 maart 2016 Read More →

Groei-rijst: super lekker om met je kinderen te maken

Jasmijn maakte dit heerlijke recept met risotto en noemde het niet rijst met bouillon, maar groei-rijst. Een goede naam is al de helft. ;) Succes verzekerd! Bekijk het recept hier.

Ken je dat? Dat moment op de dag waarop je denkt: ‘Wat heb ik nog in huis en wat kan ik daarmee maken?’. Zo ontstond dit recept en mijn dochtertje wilde mij helpen. Samen koken met de kinderen doe ik graag. Ze kunnen altijd wel ergens bij helpen in het proces. Tuurlijk duurt het wel wat langer maar ik vind het erg fijn ze zo alles te leren kennen.

Dit recept verpakte ik als ‘Groei-rijst’. De rijst groeit door de bouillon. En mijn kinderen groeien er straks ook van, want het zit vol met gezonde ingrediënten. Win-win toch?! ^_~

koken met kinderen, rijst met bouillon

Recept voor rijst met bouillon, kip en groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram basmati rijst (liefst risotto want die groeit natuurlijk het best)

1 ui

2 teentjes knoflook

1 liter kippenbouillon (1 liter warm water + 2 bouillonblokjes)

2 kippenbouten

2 à 3 grote wortels

300 gram sperziebonen

1 theelepel provencaalse kruiden

peper en zout

1 scheutje olijfolie

50 gram bak en braad boter

 

Maak het zo:

  1. Kruid de kippenbouten met peper en zout. Bak deze in de boter voor ongeveer 30 minuutjes tot ze gaar zijn. Ondertussen kun je de rest al maken. Vergeet niet af en toe de kip om te draaien. Als hij klaar is, laat je hem afkoelen en kun je hem “plukken”. Het kippenvlees gaat op het laatst door de groei rijst.
  2. Snijd de ui en de knoflook fijn, maar houd de knoflook apart.
  3. Was de groentes en snijd ze dan in blokjes van ongeveer een halve cm.
  4. Kook ze even kort voor zodat ze beetgaar zijn (blancheren heet dat). Zeef ze en zet apart.
  5. Maak de kippenbouillon klaar en zet deze naast het fornuis.
  6. Zet een grote koekenpan op het vuur en doe hierin een scheutje olijfolie. Fruit zachtjes de uitje aan.
  7. Voeg de rijst toe aan gefruite uitjes en bak voor ongeveer 2 minuutjes mee. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt.
  8. Zet het vuur laag en voeg een scheutje kippenbouillon toe en roer net zo lang door tot de rijst de bouillon heeft opgenomen.
  9. Voeg halverwege je bouillon de provencaalse kruiden, groenten, knoflook en kip toe.
  10. Roer door tot de bouillon op is en de rijst helemaal gaar en vol is gezogen. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

*Je kunt er eventueel nog wat kaas op doen voor een extra rijke smaak.

Eet smakelijk!

Groetjes en liefs, Mijntje

groeirijst

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.