By 12 februari 2015 Read More →

Zo maak je een goddelijke cheesecake

Al zolang ik me kan herinneren eet ik op mijn verjaardag monchoutaart. Tegenwoordig heet het heel hip cheesecake. Ik vind het de meest zalige –machtige – verwentaart die er bestaat. Een taart met lekkere dikke krokante koekbodem, een zachte vulling en mooie laagjes als je hem aansnijdt. Vruchtjes om het af te maken. Mmm, ultiem genieten, blijer kun je mij niet maken. Ok, het is wat werk, maar dat proef je er echt aan af!

cheesecake recept

Mijn ultieme cheesecake recept

Voor de bodem

 • 1 rol Digestive biscuit (400gr)
 • 5 el. bruine basterdsuiker
 • 250 gram gesmolten boter

Voor de taart

 • 6 kleine pakjes monchou (of andere roomkaas)
 • 3 grote eieren
 • 3 grote eidooiers
 • 8 zakjes vanillesuiker (1 pakje)
 • 3 el citroensap

Voor het mooie laagje

 • 400 ml. zure room
 • 3 el suiker

Nodig

 • aluminiumfolie
 • bakpapier
 • braadslee
 • lepel
 • springvorm

Voorbereiding

Bekleed een springvorm aan de binnenzijde met bakpapier. Aan de buitenzijde bekleed je de springvorm met aluminiumfolie. Herhaal dit laatste enkele malen en doe het dakpansgewijs, probeer de bodem en de zijkant zoveel mogelijk met 1 stuk te bedekken. Je gaat de springvorm straks namelijk in een waterbad zetten en je wilt niet dat het water in je taart kruipt.

De bodem

Breek de biscuits met je handen in kleine stukjes, doe er de gesmolten boter bij en zorg dat het goed gemengd wordt (evt. kun je dit in een keukenmachine doen, maar maal het niet helemaal fijn).

Stort het mengsel in de springvorm, verdeel het over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.

Verdeel de bruine suiker over het mengel en druk voorzichtig aan. (dit laagje gaat wat karameliseren en zorgt ervoor dat je bodem krokant blijft, ook als je taart niet in één dag wordt opgegeten).

Zet de bodem circa 5 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Haal hem er uit en laat afkoelen.

De taart

Klop de monchou glad in een keukenmachine, klop er de vanillesuiker, de eieren en de eidooiers door. Als laatste voeg je het citroensap toe.

Giet de roomkaasvulling op de taartbodem.

Zet je springvorm in de braadslee en vul de slaadslee voorzichtig met kokend water totdat het waterniveau halverwege je springvorm komt.

Zet de braadslee nu voorzichtig in de voorverwarmde oven en bak je taart in circa 50 minuten af (in mijn oven zet ik de braadslee onder in de oven en houd ik de kleur goed in de gaten, wordt het bruin dan zet ik de temperatuur lager).

monchou taart in waterbad

Het laagje

Klop de zure room en de suiker en giet het voorzichtig op je taart, het is de bedoeling dat je laagje er op blijft liggen en niet inzakt. Zet de braadslee met springvorm nog 10 minuten terug in de oven.

Laatste loodjes

Haal de braadslee uit de oven en haal voorzichtig de springvorm uit zijn bad (let op gloeiend heet!). Verwijder het aluminiumfolie en laat afkoelen op een rooster.

Serveren

Ik vind deze cheesecake zo al het einde! Maar wanneer ik hem nog wat feestelijker wil maken dan versier ik hem met verse vruchten, zoals aardbeien. Ga je echt helemaal over de top? Maak er dan een paar aardbei roosjes op.

TIP: Gooi de overgebleven eiwitten niet weg, je kunt er heerlijke meringues van maken!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.