By 16 januari 2013 Read More →

Broodstokken bakken

De plaatselijke middenstand heeft de paaseitjes alweer in de schappen liggen en daarom deze maand een hartig recept… wij kunnen na Sint en Kerst geen zoetigheden meer zien!

Deze maand stokken van brooddeeg. Leuk om te maken met de kinderen. Zelf kneden en de hele keuken onder de bloem! Het basisrecept is redelijk neutraal, maar je kunt van alles toevoegen om het spannender te maken.

broodstokken, recepten voor een leuke kinderlunch vind je op www.moodkids.nl

Ingrediënten:

  • 450 gram bloem
  • 7 gram gedroogd gist
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml warm water
  • Extra Vergine Olijfolie
  • Zeezout
  • Maanzaad

Optioneel:

  • Geraspte (oude) kaas of
  • Gehakte verse salie of
  • Gehakte rozemarijn of
  • Etc!
  • Bakplaat (gebloemd)
  • Keukenmachine (of met de hand)
  • Kwastje
  • Kom
  • Plastic folie

broodstokken, recepten voor een leuke kinderlunch vind je op www.moodkids.nl

Bereidingswijze:

Meng bloem, gist en zout in een kom voeg het water toe om een mooi zacht deeg te maken. Als het nog te droog is kan je nog een klein beetje water toevoegen. Mag niet te plakkerig zijn!

Kneed het nu tot een mooi elastisch deeg. 12 minuten met de hand of 6 minuten met de machine met deeghaak. Voeg eventuele toevoegingen (kaas, salie, etc) nu toe en kneed nog een keer door.

Verdeel het deeg in twaalf porties en rol ze met de hand tot ‘sigaren’ van ongeveer 20/25cm. Je kunt ze zo laten, maar kan ze ook in tweeën snijden om te vlechten. Ik heb dat met de helft gedaan. Plaats de stokken nu op de gebloemde bakplaat en bedek met folie.

Laat ze 35 minuten rijzen op een warme plek van ca 30 graden. Ik zet meestal de oven op die temperatuur en doe het rijzen daar in. Het is de bedoeling dat de stokken verdubbelen van omvang.

Verwarm de oven op 200 graden.

Verwijder de folie en smeer het deeg in met olijfolie. Ik heb over de ene helft maanzaad gesprenkeld en over de andere helft zeezout. Voel je vrij om hier in te variëren. Sesamzaad, peper, kruiden…

Bak de stokken in 18/20 minuten af. Als ze mooi goudbruin zijn, zijn ze klaar.

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food
Simple Share Buttons