By 14 november 2012 Read More →

Toffee Appels

OK, zeg eens eerlijk… wie heeft er nog meer dan vijf kilo Olmenhorst appels in de koeling liggen? Appeltaart gemaakt, appelmoes gemaakt en het komt je allemaal je neus uit? Klinkt herkenbaar, he?

En toch moeten ze op, vandaar dat ik dit weekend toffee appels heb gemaakt!

Ik had er best moeite mee om wat leuks te verzinnen deze maand. Het meest voor de hand ligt natuurlijk iets op het gebied van Sinterklaas. Taai taai, pepernoten, borstplaat, suikerbeesten. Heel leuk en lekker allemaal, maar één zoekopdracht met Google levert genoeg hits op om de rest van je leven mee vooruit te kunnen. Niet erg origineel, dus…

Toen dacht ik aan die koelkast vol appels. Alles wat ik kon bedenken was zo afgezaagd. Tarte Tatin? Lekker. Saai. Appel chips? Leuk! Saai.

Later bedacht ik me dat ik vroeger wel eens een toffee appel had gekregen. Ik was een jaar of zeven en we woonden in Brunei, toen nog Brits grondgebied. Elk jaar was er een grote Engelse kerstmarkt met veel handgemaakt ballen, engelen, maar ook toffee appels. Heerlijk jeugdsentiment!

recept geglazuurde appels, caramel appels maken

De afgelopen twee weekends een beetje geoefend met verhoudingen in de receptuur en het is gelukt!

NB: dit is heel belangrijk… Bij de meeste handelingen uit onderstaand recept kan je kinderen laten helpen. Appels wassen, stokken er in, ingrediënten afwegen, inpakken, etc…

Het maken van de karamel en het hier doorheen halen van de appels moet je zelf doen. Je kunt je vreselijk branden!!!

Ingrediënten (voor acht Toffee appels):

 • 8 (niet te grote) appels
 • 400 gram gele basterd suiker
 • 150 ml water
 • 5 eetlepels Lyle’s Golden Syrup * (of andere blanke/ gouden stroop)
 • 1 eetlepel azijn
 • 8 stokjes (ik gebruik Japanse chopsticks, mag ook ijsstok, o.i.d. zijn)
 • Pan (niet te breed) met dikke bodem
 • Vetvrijpapier
 • Glas water

Verpakking:

 • Cellofaan (HEMA)
 • Lint (HEMA)

Bereidingswijze:

Was de appels heel erg goed en droog ze af. Steek in elke appel een stok en zet ze apart.

Leg op het aanrecht een strook vetvrijpapier waar de appels later op kunnen afkoelen.

Naast je fornuis zet je een glas water.

Zet de pan op middelhoog vuur met de suiker en het water er in. Als de suiker geheel is opgelost, voeg je de azijn en de stroop toe.  Nu koken en koken tot er een geschikte karamel ontstaat. Dit is lastig en gaat wellicht een keer fout. Je karamel is perfect als je met een lepel een beetje karamel in het glas water laat vallen en het zich vormt tot een krokante massa. Als het nog enigszins zacht is, dan moet je het nog verder koken.

Als de karamel goed is, moet je de appels 1-voor-1 door de karamel draaien. Vanwege het temperatuurverschil stolt de karamel vrij snel, dus je moet opschieten, maar ook voorzichtig zijn (heet)! Als de appels geheel bedekt zijn, dan plaats je ze op het vetvrijpapier.

Af laten koelen en inpakken… of meteen opeten!

Drie dagen goed te houden.

recept geglazuurde appels, caramel appels maken

*Lyle’s Golden Syrup: Albert Heijn en Jumbo hebben het vaak in het assortiment. Verder te koop bij diverse expatwinkels. Zie mijn blog van vorige maand voor enkele adressen.

Volgende maand blijven we in deze sferen: Eetbare kerstcadeaus op het menu!!!


[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food