By 17 oktober 2012 Read More →

Saucijzenbroodjes

Samen met de kinderen maakte ik dit recept voor saucijzenbroodjes. Leuk om te doen in het weekend. Hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder het wordt. Lees het recept op de blog.

De laatste tijd ben ik veel aan het bakken met de kinderen. Mijn zoon vraagt soms als hij wakker wordt al of we vandaag koekjes kunnen bakken. Met regenachtige weekends zoals het afgelopen weekend is dat natuurlijk een heel goed plan.

Het afgelopen weekend heb ik saucijzenbroodjes met de kinderen gemaakt. Op één of andere manier vind ik het veel voldoening geven om dingen zelf te maken en een ochtend aan te besteden, terwijl ik bij de bakker op de hoek in vijf minuten klaar zou zijn. Mijn overgrootvader van mijn moeders kant –die ik nooit gekend heb- was banketbakker… wellicht is dat het!

recept sausijzenbroodjes zelf maken

Ingrediënten voor 12 stuks (of 64 mini’s):

 • 500 gr gehakt h-o-h van beste kwaliteit
 • 3 sneetjes wit brood zonder korst
 • glas melk
 • 1 ei
 • 1 zakje gehaktkruiden
 • Mosterd (ongeveer eetlepel, mag meer naar smaak)
 • Maggi (een paar flinke scheuten, naar smaak)
 • Worcestershiresaus (enkele druppels, naar smaak)
 • (selderij) zout
 • Peper
 • 1 eidooier
 • 2 rollen bladerdeeg. Ik gebruik de 275 grams verpakking van Backini van AH.
 • Mengkom
 • Spuitzak
 • Kwastje

Bereidingswijze:

Oven verwarmen op 180/190 °C

Week het brood 30/45 minuten in de melk en knijp het vervolgens uit.

Meng en kneed het gehakt met brood, ei, gehaktkruiden, mosterd, maggi, Worcestershiresaus, zout en peper tot een homogene massa. Ik vind het lekker om hier selderijzout voor te gebruiken, maar smaken verschillen.

Wat ook waanzinnig lekker is om er doorheen te doen is een paar druppels Mushroom Ketchup. In Nederland alleen te krijgen in expatwinkels zoals deze in Den Haag en deze in Amstelveen.

Snijd de bladerdeegrollen in de lengte in tweeën, zodat je twee gelijke stroken krijgt. Vul een spuitzak met het gehakt en spuit banen op het midden van de vier stroken bladerdeeg. Smeer elke strook bladerdeeg aan 1 kant in met losgeklopt eigeel. Gebruik hiervoor een kwastje. Vouw nu de twee kanten van de bladerdeegstroken naar elkaar toe en druk goed aan.

Leg nu de gevulde bladerdeeg banen een minuut of 20 in de koelkast. Daarna portioneren. Per baan drie broodjes of 16 kleintjes. Je kan de nog niet afgebakken broodjes trouwens prima invriezen, mocht je het teveel vinden. Heb je altijd borrelhappen in huis!

Leg de saucijzenbroodjes die je WEL wilt afbakken op een ovenplaat met vetvrijpapier of siliconen mat en smeer de broodjes met de kwast in met eigeel. Plaats de ovenplaten in de hete oven. 30 minuten voor hele broodjes en 25 minuten voor de mini’s.

NB: Hoe beter de ingrediënten die je gebruikt, des te lekkerder je eten wordt. Ik haal mijn half-om-half gehakt bewust bij de vleesjuwelier, waar het vlees voor mijn neus door de vleesmolen gaat. Iets duurder dan supermarkt of reguliere slager, maar je proeft het verschil!

recept sausijzenbroodjes zelf maken

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food