Recept om zelf de lekkerste appelstroop te maken

We hebben een eigen appelboom. Een hele mooie appelboom. Jonagold appels komen er van af. Vorig jaar zo’n 25 kilo. Er zelf voor zorgen doen we niet. Dat doet iemand anders. Hij staat ook niet bij ons in de tuin, maar bij zijn vriendjes in een appelgaard een dik half uur van ons huis. We mogen hem wel bezoeken wanneer we willen, mits we ons aan de bezoekuren houden. In het voorjaar kijken we of er al bloesem aan zit en picknicken we bij hem op de grond. In de zomer gaan we meestal ook even kijken en in het najaar plukken we hem kaal. Al woont hij niet bij ons, hij hoort wel echt bij ons gezin. Hij heeft zelfs een bordje om zijn buik waar onze familienaam op staat.

Je raadt het al… wij hebben een appelboom geadopteerd! Een jaar of vier nu al. Eerder schreef ik al eens hoe belangrijk ik het vind dat mijn kinderen weten dat vlees en groenten niet in de schappen van de Appie groeien, maar ergens vandaan komen. Ik schreef over mijn kruidentuin en hoe ik die met de kinderen had geplant en hoe leuk ik het vind om ze van alles te laten proeven.

Kruiden hebben we dus wel in eigen tuin, evenals aardbeien, druiven en farmbozen, maar toen ik hoorde van de mogelijkheid om een appelboom te adopteren heb ik het meteen gedaan!

Op de site van Adopteer een Appelboom kan je zien welke telers er meedoen. Zelf hebben we een boom bij de Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek, waar we met veel plezier meerdere malen per jaar komen. Bij de Olmenhorst zijn ze erg goed in het lokken van publiek, waarvoor ze veel organiseren. Workshops, zoals in het seizoen Halloweenpompoen versieren voor kinderen of koken voor volwassenen, “Puur” diners met louter ingrediënten van eigen erf of van buren en nog veel meer. Bij activiteiten overdag is Paardje Jos bijna altijd aanwezig om de kinderen met een huifkar over het terrein te trekken. Wat ook leuk is, is dat allerlei andere (ambachtelijke) bedrijven zich op het landgoed hebben gevestigd, waar je bijvoorbeeld zelf kaarsen of bonbons kan maken en er is ook een grote biologische winkel met ook veel leuke cadeau ideeën.

Daar sta je dan met 25 kilo appels. Wat doe je er mee? Gelukkig blijven de appels wel een tijdje goed. We hebben een 2e ijskast in de schuur en daar kunnen ze prima in. Appelmoes, appeltaart, appelchips, we hebben het allemaal gemaakt. Dit jaar heb ik ook bedacht om zelf appelstroop te maken van sap van de Olmenhorst. Hoe moeilijk kan dat zijn… dacht ik nog. Het antwoord is dubbel. Niet moeilijk, maar wel met een addertje onder het gras.

zelf appelstroop maken recept

Ik ben aan de slag gegaan met vier liter appel- en perensap om te kijken hoeveel ik dan over zou houden. Dit bleek ruim 500 gram te zijn. De mix van appels en peren heb ik gemaakt omdat ik op bijna alle supermarkt verpakkingen van appelstroop zag dat dit gebeurt. Omdat ik de appelsap (vers geperst en ongefilterd) nogal zuur vond, heb ik wat fructose (fruitsuiker) toegevoegd.

Ingrediënten voor Appelstroop

  • 2 liter appelsap
  • 2 liter perensap
  • 150 gram fructose

Benodigd

  • Hoge pan met dikke bodem
  • Potje(s) om appelstroop in te doen

Bereidingswijze voor Appelstroop

Alle ingrediënten bij elkaar in de hoge pan. Flink doorkoken en af en toe afschuimen met een schuimspaan. Als het mengsel in de pan op een gegeven moment donkerbruin begint te worden en te schuimen moet je uitkijken dat het niet aanbrandt! Met laag vuur blijven roeren en als je denkt dat het goed is (dikte van vloeibare honing), af laten koelen. Is het dan nog niet dik genoeg dan moet je nog even door. Ik kan hier helaas geen meetbaar recept van maken. Dit recept is dan ook echt voor de avonturiers onder de Moodkids lezers!

Ga ik dit vaker doen? Wellicht. Ik vond het leuk om te doen, al was het wel tijdrovend. Je bent zo een paar uur verder. Aan de andere kant is het wel gaaf: de komende weken smeer ik voor mijn kinderen brood met zelfgemaakte appelstroop!

 PS Wil jij een moestuin bak t.w.v. € 105,- winnen? Check dan onze Facebook actie. Je kunt meedoen tot en met 19 maart 2015.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Moestuin, Algemeen, Food