Friet met mayo

Je mag tegenwoordig helemaal losgaan in de keuken. De lat wordt zeer hoog gelegd en steeds vaker komen de technieken uit de betere restaurants de amateurkeukens in. Allemaal leuk en aardig, maar zijn je kinderen er van onder de indruk? Nee, natuurlijk niet! Denk je dat mijn kinderen een hap willen eten van de perfect uitgevoerde souffle? Maccarons van bietjes gevuld met Parmezaanse kaasschuim? Ik dacht het niet, pap.

Je hebt het als vader pas echt gemaakt als je zelf frieten kan maken… sterker nog… je bereikt een soort popheldenstatus! Alle kinderen uit de klas en straat willen bij je komen eten en hun ouders willen niets liever dan ingewijd worden in deze magische kunst. Dus deze maand speciaal voor jullie…. Het recept van zelfgemaakte frieten met mayo!

Op de markt heb ik een aardappelman die zogenaamde ‘bonken’ verkoopt: hele grote vastkokende aardappels bedekt met een dikke laag klei. Hoe groter de aardappel, hoe groter de frieten die je er van kan maken. De benodigde hoeveelheid verschilt uiteraard van gezin tot gezin. Maak maar lekker veel, het komt wel op, had mijn moeder kunnen zeggen.

zelf friet en mayo maken met kinderen

Frieten

Benodigd voor vier personen:

 • 2 kilo grote vastkokende aardappels
 • Zout
 • Frituurpan gevuld met arachide (pinda) olie
 • Keukenpapier
 • Dunschiller
 • Keukenmes

Bereidingswijze:

Laat de gootsteen vollopen met water en leg de aardappels er in. Alle klei er af. Goed schrobben met een borstel. Daarna met een dunschiller de aardappels schillen.

Snijd de aardappels in frieten van ongeveer 1cm dik. Ja, dat is dikker dan bij de snackbar, maar ook veel lekkerder. Probeer ze zo hoekig en bonkig mogelijk te snijden. De frieten moet je goed naspoelen in koud water, zodat het zetmeel er zo veel mogelijk van af gaat. Daarna leg je ze op keukenpapier of een keukendoek en maak je ze helemaal droog.

Om de frieten voor te bakken verwarm je de frituurpan op 130 graden. Bak de frieten in kleine porties gedurende een minuut of zeven. Probeer er eentje. Als het goed is, zijn de frieten van binnen al gaar. Als alle frieten voorgebakken zijn, leg je ze op een tray met keukenpapier en zet je deze in de koelkast. Ze moeten helemaal afkoelen. Vaak doe ik dit rond lunchtijd -na de markt op zaterdag- al, zodat ik aan het eind van de middag kan bakken.

Als het zover is dat je wilt gaan bakken verwarm je je de frituurpan op 180 graden. Bak de frieten tot ze de door jou gewenste kleur hebben. Ik doe meestal een minuut of vijf.

Nou dat was het… niet zo lastig toch?

Dan komen we nu aan bij het maken van mayonaise. Heel leuk om zelf te kunnen, maar de kans is aanzienlijk dat je kinderen na het proeven toch liever Calvé of Remia willen. Dat hoort en is niet erg. De volwassenen vinden het wél lekker.

Ik goochel altijd een beetje met de hoeveelheden. Niet elke eidooier weegt hetzelfde, dus de hoeveelheid olie die je nodig hebt varieert ook. Ook de met de hoeveelheden azijn en mosterd moet je experimenteren. Ik houd van sterke, zure mayo, maar jij wellicht niet. Ook mayonaise maken is niet moeilijk, maar een truc. De truc is dat je de olie niet te snel toevoegt. Vroeger in de keuken tikten wij mayonaise altijd met de hand. Stoer om thuis te doen en je vrienden te imponeren, maar ik zou lekker de keukenmachine of handmixer pakken. De garde op je staafmixer doet het ook prima.

Mayonaise

Benodigd:

 • 2 eierdooiers
 • 1 ½ – 2 theelepels witte wijnazijn
 • 1 ½ – 2 theelepels mosterd (liefst Dijon)
 • 2 – 2 ½ dl olijfolie (niet extra virgine)
 • Citroensap (naar smaak)
 • Peper
 • Zout
 • Kom
 • Mixer

Bereidingswijze:

Doe de eidooiers in een kom met de azijn en de mosterd. Klop deze ingrediënten tot een glad geheel. Als het mengsel wat dikker begint te worden mag de olie er bij. Niet te snel toevoegen had ik gezegd!

In het begin gaat het druppel voor druppel, later als de mayonaise wat dikker wordt een straaltje. Je voegt steeds olie toe als de vorige olie door het mengsel is opgenomen. Als je denkt dat de mayonaise nu wel dik genoeg is, maar je hebt nog olie over… nog even doorgaan. Heb je dan nog olie over? Is ok… zie eerdere opmerkingen.

Nu op smaak brengen met peper en zout. Ik vind het altijd lekker om aan het eind ook nog flink wat citroensap toe te voegen, maar ook dit hoeft niet.

“Help mijn mayo is geschift… had ik het maar in de winkel gekocht!” Geen nood…

Klop in een schone kom een eidooier (niet de rest) zoals je bent begonnen en voeg daarna je geschifte mengsel beetje bij beetje toe. Daarna de rest van de olie. Alles is weer ok! Je hebt nu wel wat meer olie nodig omdat je een extra eidooier hebt gebruikt. Komt wel op!

zelf friet en mayo maken met kinderen

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food
Simple Share Buttons