Maarten’s Papardelle

Heerlijk… het is zomer! Na twee dagen strand vermijden we de drukte en zijn we thuis. Het zwembadje is gevuld en de kinderen helpen mij met koken. Het doperwten- en tuinbonenseizoen is weer aangebroken! 

Je moet weten dat ik me het liefst aan de seizoenen houd. Geen groene asperges uit Kenia, peultjes van Madagaskar en aardbeien uit Israël… als het even kan. Het liefst lokaal geteeld groente en fruit van Piet op de markt. Zo heb ik nu een kilo verse doperwten gehaald: een mooi ingrediënt voor een lunch in de tuin op 2e pinksterdag!

De kinderen vinden het heerlijk om te helpen en stellen er graag hun zwempartij voor uit. Daarna is er natuurlijk geen houden meer aan!

Ik heb een redelijk klassieke Italiaanse pasta gemaakt. Ook als ik voor de kinderen kook maak ik graag gebruik van een scheutje wijn. Nadat de kook er over is geweest, is de alcohol er uit. Als je hier anders over denkt, kan je de wijn vervangen door bouillon. Ook ingrediënten als knoflook en salie zijn niet heilig. Evenals spek dat niet is voor mensen die daar geen zin in hebben.

Wellicht een goed idee om wat extra doperwten in te slaan… een deel van de productie wordt door (mijn) kinderen rauw opgegeten! Uit eigen tuin is natuurlijk nog veel leuker, maar helaas laat mijn bescheiden achtertuin dat niet toe.

paperdelle recept voor kids

Benodigd voor 2 volwassenen en 2 kinderen:

 • 180 gram pasta naar keuze. (Ik gebruik gedroogde papardelle. Maak het vooral zelf als je de tijd hebt)
 • 150 gram verse doperwtjes (schoon)
 • 7 blaadjes salie (3 voor gerecht en 4 voor garnering)
 • 70 gram pancetta of ontbijtspek
 • 120 ml room (ik gebruik Ai 4 Formaggi van Chef Panna… te koop bij speciaalzaak, traiteur of groothandel)
 • 1 teen knoflook (fijngehakt)
 • 15 gram geraspte Parmezaanse kaas + extra voor garnering
 • 45 ml droge witte wijn
 • 1 scheut (borrelglas) Marsala
 • Peper
 • Zout

Bereidingswijze:

Kook de erwten in zout water beetgaar, giet ze af en zet apart. Doe dit ook met de pasta.

In de tussentijd snijd je het ontbijtspek -in de breedte- in dunne  reepjes. Ook de salie snijd je in dunne reepjes.

Bak het ontbijtspek in een pan met dikke bodem. Zorg er voor dat het wel een kleurtje heeft, maar NIET te bruin wordt. Als het spek bijna klaar is, voeg je de gehakte knoflook toe. Na een minuut de salie. Vervolgens afblussen met de witte wijn en Marsala. Als dit gekookt heeft voeg je de room toe, evenals de geraspte Parmezaan. Als je ziet dat de saus iets dikker begint te worden, voeg je de pasta en de doperwten toe. Roer het door en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de pasta op het midden van het bord met een scheut extra virgine olijfolie er om heen. Tenslotte nog wat geraspte Parmezaan. Als garnering kan je nog salie toevoegen.

Dit is echt een gerecht waar kinderen bij kunnen helpen. Laat ze roeren, de borden opmaken en de tafel dekken. Bij ons is dat altijd een groot succes!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food