By 19 oktober 2011 Read More →

Appelmuffins en heel veel appelpret

In de appelboom in onze tuin hangen een paar eenzame appels. De hele lente en zomer lagen de onrijpe appeltjes onder vuur van twee kleine jagers. Eerst plukten Tijm en Linde de onderste takken leeg.

Na veel straf en boze ouders probeerden ze het een week later opnieuw, nu met een visnet, zodat ook de hogere takken steeds kaler werden. Appels zijn geweldig speelgoed, je kunt ermee gooien, ze opstapelen, zandtaarten met appel bakken, of ze gewoonweg verzamelen, in emmers, bakjes en jaszakken.

appels plukken

Nu de herfst en daarmee de appeltijd aangebroken is hangen de enige appels die nog over zijn onbereikbaar hoog in de boom. Dus leer ik Tijm een nieuw trucje. We schudden de boom, we trekken en duwen, de boom wankelt en trilt. Plof, plof, plof, pardoes vallen de rijpe appels op de grond. Door het dolle rennen Tijm en Linde rond, de buit verzamelend in hun rode kruiwagen. Ze duwen hem al naar het speelhuisje, maar nee, deze appels gaan de keuken in.

Daar, in een grote bak, verzamelen we de gebutste en gehavende appels, en al weken eten we ons bol aan appelmoes, appelcake, appeltaart of gewoon appel, zo uit het vuistje. De bont en bruine appels schreeuwen ons toe, eet ons, verwerk ons. En snel een beetje. Dus vandaag gaan we bakken. Appeltaart is lastig en te groot voor peutermondjes. Daarom maken we appelmuffins, die prachtig passen in een kinderknuistje.

>> Lees ook: Recept om zelf de lekkerste appelstroop te maken

Appelmuffins (ongeveer 12 stuks) 

Je hebt nodig:

  • 125 g basterdsuiker 
  • 125 g boter op kamertemperatuur 
  • 2 eieren 
  • 225 g meel 
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • snufje zout 
  • ongeveer 5 appels 
  • handje rozijnen 
  • 2 theelepels kaneel 
AppelMuffins maken
 
Zo ga je te werk:

Schil en snijd de appels. Hak ongeveer de helft fijn met een pureerstaaf of keukenmachine. Snijd de rest in kleine stukjes. Klop de boter met de suiker romig, voeg dan de eieren toe en klop nog even door. Voeg dan het meel, bakpoeder, 1 theelepel kaneel en het zout toe, en klop tot een romig beslag. Roer hier de fijngemaakte appel door. Meng de appelstukjes met een handje rozijntjes, een eetlepel suiker en de rest van de kaneel. Schep in papieren muffinvormpjes steeds een paar eetlepels beslag, en daaroverheen verdeel je het appel-rozijnenmengsel. Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden ongeveer 25 minuten.

Variatietip: Je kunt met dit recept uitgebreid variëren. Bijvoorbeeld door in plaats van gehakte appel 3 geprakte bananen door het deeg te doen. Bovenop kun je bosbessen of bramen leggen. Je kunt ook extra kruiden toevoegen, denk aan bijvoorbeeld speculaaskruiden, of gember. Leef je uit!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>