By 8 september 2016 Read More →

Elke dag lezen met deze gratis leesplanner!

Al geruime tijd zie je in winkels of restaurants de mooiste creaties met geschreven letters. Prachtige menukaarten of grappige quotes op de muur of op het raam, geschreven letters, worden wordt vaak zo gebruikt. Ook posters voor in je woonkamer of op de kinderkamer blijven trendy.

Handlettering heet het. Op de Pabo deden we aan kalligrafie. Eindeloos heb ik moeten oefenen tijdens het vak ‘schrijven’. Op papier of op het krijtbord. Ik had (en heb) niet zo’n vaste hand. Het was dus een drama voor mij… Handlettering is toch veel leuker.

Handlettering

Toch kan ik mateloos geïnspireerd raken door mensen die het handlettering vak wel goed beheersen. Illustratrice en graficus Karin Luttenberg, bekend van het merk Paperfuel is zo iemand. Ze maakt al jaren de mooiste creaties. Haar volgen op Instagram is echt een aanrader! Het maakt dat je direct zelf aan de slag. Je kan haar creaties ook kopen. Ze zijn dan gedrukt als kaart, poster, kalender of te lezen op een mok. Bekijk haar website maar eens, of haar nieuwe boek ‘handlettering doe je zo!‘! Als je ziet hoe Karin het doet, dan wordt het een stuk makkelijker. Met duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen is dit boek een enorme inspiratiebron.

Wereldalfabetiseringsdag

Vandaag is het Wereldalfabetiseringsdag. Eén op de vijf mensen in de wereld is analfabeet. Dat betekent dat ze niet kunnen lezen of schrijven. Gelukkig liggen in Nederland die cijfers een stuk lager. Maar toch telt Nederland 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden. Een analfabeet kan niet lezen en schrijven. Een laaggeletterde kan bijvoorbeeld wel zijn eigen naam te schrijven of om losse woorden lezen, maar begrijpend lezen is bijvoorbeeld veel lastiger. Op MoodKids besteden we vrij veel aandacht aan lezen. We recenseren vrij regelmatig kinderboeken of onze gastblogger Claertje geeft vaak tips hoe je spelenderwijs met je kind met taal bezig kan zijn.

Ook Viking vindt dit belangrijk. Zij vroegen ons om een stuk tekst te kalligraferen in het kader van Wereldalfabetiseringsdag. Blijkbaar is kalligrafie de moeilijkste leesvorm die er is. Ik ontving een leuke set. Ging aan de slag en kreeg meteen weer last van een bibberige hand.. Pabo-flashbacks! 😉

kalligrafie-pakket

Ik heb daarom -heel eigenwijs- een eigen draai aan deze opdracht gegeven. Ik ben écht wel zo realistisch dat een poster van mijn hand niet de moeite waard is om op te hangen…

Leesplanner

Ik bedacht een leesplanner. Ik heb al eerder verteld dat Job helaas niet zo van (zelf) lezen houdt. Het tijdschrift met onze vrolijke vrienden uit Duckstad is in no-time uit, maar een boek. Nou nee! Dan wordt hij liever voorgelezen. Maar voor zijn leesontwikkeling is het wel belangrijk dat hij thuis regelmatig leest. De juf heeft ons daarom gevraagd om elke dag thuis (hardop) te lezen. Dat doen we al braaf zo’n anderhalf jaar. Om te voorkomen dat hij (en wij, zeg ik eerlijk) dit niet vergeten, maakte ik een ‘leesweek’-planner.

Nu hij in groep 5 zit en ’s ochtends nog steeds een erg vroege vogel is, hebben we afgesproken dat hij ’s ochtends zelf leest in bed als hij wakker is. ’s Avonds leest hij ons voor en daarna lezen wij hem voor.

Ik bedacht daarom een A5 poster die hij zelf kan afvinken als hij gelezen heeft. Handig, want zo kunnen we in één oogopslag zien of hij gelezen heeft. Ik heb de boekjes verdeeld in tweeën. Eventueel kun je in een vakje ook nog een getal zetten waarmee je aan kunt geven hoeveel pagina’s er gelezen moeten worden. Wij kennen onze zoon. Wij doen dat dus wél voor de ochtend… Hoeft jouw kind maar één keer per dag te lezen? Dan gebruik je het vakje gewoon helemaal. Niet iedere dag? Dan zet je een kruis door de dag die niet hoeft.

Kortom, alles is mogelijk! Nu is alleen nog de vraag of jullie deze wél de moeite waard vinden om te downloaden. 😉

Je kunt de leesplanner hier downloaden

leesplanner

Job’s lievelingsboeken van dit moment. Binnenkort meer hierover!

 

Dit artikel is i.s.m. Viking tot stand gekomen.

Het boek ‘Handlettering doe je zo!‘ kun je hier bestellen.

Karin Luttenberg – Uitgeverij Moon – 14,95 euro

handlettering

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Downloads, DIY

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.