Slijm maken met schuimkralen voor gaaf effect!

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier wordt echt nog steeds slijm gemaakt. En niet alleen bij ons heb ik het vermoeden, want de beste slijm lijm van de Action is gewoon non-stop uitverkocht. Het is in ons dorp dus nog steeds een trend.

En dat is hartstikke mooi, want we kregen ‘Het ultieme slijmboek‘ toegestuurd en ja, dat paste mooi. Sophie en Job zaten er ongeveer om te vechten. Ik nam het boek als eerste mee naar huis en kocht al het een en ander om verschillende slijmsoorten mee te maken. In het boek staan veel tips en slijmvarianten die ik op Youtube nog niet voorbij heb zien komen. Dus wat dat betreft echt een leuke aanvulling op de ‘slijm hobby’. Sommige ingrediënten zijn wel lastig te verkrijgen. Tijdens een tripje naar de bouwmarkt vond ik wel het een en ander waaronder deze schuimbolletjes. Maar op de glaskralen die ik online bestelde en blijkbaar uit China moeten komen zit ik al weken te wachten.

Mijn dochter Sophie vond het schuimslijm erg leuk. Om schuimslijm te maken, heb je eerst een portie basisslijm nodig. Mocht je nog niet weten hoe je dat maakt (kan het me haast niet voorstellen.. ), volg dan dit recept.

Basisrecept slijm

Meng 250 ml PVA lijm, met 1 theelepel (5 ml) glycerine. Glycerine zorgt ervoor dat je slijm soepeler wordt, maar het kan dan geen dingen meer vasthouden. Voor het helderste slijm moet je langzaam roeren. Bij snel roeren moet je uiteindelijk wachten tot alle belletjes verdwenen zijn. De truc is om steeds kleine beetjes toe te voegen en te blijven roeren.

Schuimslijm maken

Naar een recept uit 'Het Ultieme Slijmboek' maakte Sophie schuimslijm. Oftewel slijm met schuimkralen. Slijm maken met een heel gaaf effect!

Wat heb je nodig:

 • grote kom
 • maatbekers
 • menggereedschap (lepel, spatel of roerstokje)
 • luchtdicht afsluitbare pot
 • een portie basisslijm van transparante lijm
 • dezelfde hoeveelheid schuimkralen (in volume) als je lijm hebt

Eventueel:

 • (Voedings)kleurstof
 • 1-3 druppels geurolie

Zo maak je schuimslijm

Naar een recept uit 'Het Ultieme Slijmboek' maakte Sophie schuimslijm. Oftewel slijm met schuimkralen. Slijm met een heel gaaf effect!

 1. Maak basisslijm van transparante lijm dat heel plakkerig en soepel is. Het slijm moet de kralen vasthouden. Voeg indien gewenst geurolie en/of kleurstof toe bij het maken van het slijm.
 2. Neem ongeveer net zo veel schuimkralen als je slijm hebt.
 3. Blijven roeren totdat het slijm los begint te laten van de rand van de bak. Dat is tegen de tijd dat je echt een lamme arm begint te krijgen 😉
 4. Meng slijm en kralen goed door elkaar. Als het mengsel te plakkerig is voeg je nog wat activator toe. Heb je liever een korreliger structuur, voeg dan nog wat meer kralen toe, maar zorg er wel voor dat ze er niet uitvallen. En: spelen met slijm is de beste manier om het goed te mengen met de kralen.

Bewaar het slijm in een luchtdicht afgesloten pot, zodat het niet uitdroogt.

Bestel hier:

Het ultieme slijmboek, Alyssa Jagan, SU Books, 17,49 euro

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, Doeboeken, DIY

Auteur:

Brenda van Bindsbergen is moeder van Thomas (2006) en Sophie (2008). Dol op tijdschriften, tijgerprint en thee. Brenda schrijft over haar (soms chaotische, maar nooit saaie) leven als gescheiden moeder.