By 12 augustus 2015 Read More →

Knutselen met schelpen

Wat te doen met dat emmertje vol schelpen dat mee terug kwam van jullie dagje strand of vakantie? Natuurlijk kun je ze mooi neerleggen of bewaren in een glazen pot of vaas. Of je legt ze in je tuin; beetje aandrukken in het zand. Maar je kunt er ook iets van knutselen. Ik heb drie leuke ideetjes bedacht met schelpen die je kind (met een beetje hulp) zelf kan maken. Vandaag een eerste knutseltip voor knutselen met schelpen.

Schelpenkistje

Mijn oma had vroeger een sieradendoosje dat wij het schelpenkistje noemden. Nou ja, we noemden het eigenlijk ‘ut schelpenkiesje’, Brabant hè. Het was een sigarendoosje beplakt met schelpen. Er zat ook een soort vernis over de schelpen heen. Hier mijn remake van ‘ut schelpenkiesje’. Vernis gaat mij dan weer wat te ver voor zo’n simpele knutsel, maar het zou natuurlijk wel kunnen.

Knutselen met schelpen

Zo maak je zelf een schelpenkistje in 5 stappen

Je hebt nodig:

  • een houten doosje of kistje
  • lijmpistool (geladen!)
  • papier en potlood
  • schelpen
  • eventueel verf en kwast

Stap 1: uittekenen
Leg het deksel van het doosje (of het hele doosje, als het deksel vast zit) op een stukje papier en teken dit met potlood na.

Stap 2: verven
Je kunt het doosje of kistje gewoon zo laten (hout), maar een likje verf staat ook leuk. Ik koos voor wit. De verf moet droog zijn als je aan stap 5 begint.

Stap 3: wassen en drogen
Was de schelpen goed. Er mag geen zand en ander vuil meer op zitten. Droog de schelpen daarna. Dit kan door ze uit te spreiden op een handdoek. Om het proces te versnellen gebruikte ik een föhn (geen geduld…).

Stap 4: puzzelen
Leg de schelpen in de cirkel op het papier. Zorg voor een gelijkmatige verdeling. Je kunt deze stap (en dan ook stap 1) eventueel overslaan, maar ik merkte dat dit fijn werkte. Dan weet je ook zeker dat je genoeg schelpen hebt.

Stap 5: beplakken
Laat het lijmpistool goed heet worden en lijm de schelpen op het doosje. Laat goed drogen voor je het doosje gebruikt.

Tot zondag, dan deel ik een tweede knutselidee met schelpen met je!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, DIY

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.