By 4 november 2014 Read More →

Lichtgevend tasje voor Sint Maarten snoepjes

Ieder jaar wordt er Sint Maarten gelopen en zie je het vertrouwde beeld van kinderen met in hun ene handje een lampion en in de andere de bekende boodschappentas voor de snoepjes. Er wordt vaak vanuit school samen met de kinderen een lampion gemaakt, maar voor de snoepjes pakken we al snel de plastic boodschappentas.

‘Dit kan leuker’, dacht ik en zo kwam ik uit op dit lichtgevend tasje voor de snoepjes. Je kunt ze versieren zoals je zelf wilt – sterren, snoepjes, tekst of alles samen… Of verzin zelf iets leuks. Een bonus van deze tasjes is dat je ze elk jaar weer opnieuw kunt gebruiken!

Ben je niet zo handig met de naaimachine? Haak dan niet direct af. Je kunt natuurlijk ook een bestaand tasje versieren. Het effect blijft hetzelfde. 😉

> Lees ook: Maak van een melkpak in no-time een lampion

Besteed naast tijd aan de lampion ook tijd aan een lichtgevend tasje voor de Sint Maarten snoepjes. Deze vallen echt wel op en maak je in een handomdraai. Hier lees je hoe.

Voor een lichtgevend tasje heb je nodig

  • 1 flesje Glow-in-the-dark paint (ik kocht het bij Pipoos voor € 6,95 van het merk Pandora)
  • 1 lap zwarte stof van 75×35 cm (ik heb deze maten ietsje ruimer genomen in verband met speling)
  • 1 rolletje / spoeltje paars naai-garen (of neem een kleur naar keuze)
  • naaimachine
  • schaar
  • kleermakers krijtje
  • Ca. 12 spelden
  • (eventueel speciale textiellijm voor het omvouwen van de hengsel randen)

Zo maak je een lichtgevend tasje voor Sint Maarten

Stap 1

Leg de stof vlak neer op tafel en teken met het krijtje de juiste maten af: Een rechthoekig vlak van 70cm lang bij 27cm breed, met daarnaast gelijk twee stroken boven elkaar van ieder 35cm lang bij 6cm breed (zie de foto). Knip de stof zo netjes en recht als je kunt langs de lijnen af. Je gaat nu zogezegd werken vanuit de binnenkant van de tas.

stap 1 tasje maken

Stap 2

Sla ongeveer 1 cm van de bovenranden om en speld vervolgens deze af. Naai dan stuk voor stuk deze randen met een rechte draad vast om rafelen van de stof te voorkomen. Dit wordt de opening van je tas (waar je later ook de hengsels aan vast gaat naaien).

Stap 3

Vouw nu de stof (nog steeds de binnenkant van de tas) dubbel en naai de zijkanten van de tas in spé vast met een soort zigzag afwerk steek zoals op de foto is te zien. Dit zodat hij goed stevig wordt en er zeker geen steekjes los zullen laten. Nu heb je al een soort tasje. Alleen de hengsels nog!

stap 2 tasje maken

Stap 4 Pak nu de kleine stukjes stof erbij voor de hengsels. Vouw de randen om zoals op de foto. Ik deed dit met behulp van textiellijm, maar de strijkbout er eventjes op zetten werkt ook prima. Dit doe je zodat ze mooi in de vouw blijven. Nu kun je het nogmaals dubbelvouwen en dichtspelden. Naai dan de randen van ieder hengsel dicht met een rechte steek. Als je dit hebt gedaan, dan kun je de hengsels vast gaan maken aan het tasgedeelte op de juiste plek (zo’n 5 á 6 cm van de rand af). Naai deze nu vast in een soort vierkant patroon, zodat ze goed en stevig vast zitten.

stap 3 tasje maken

Stap 5

Check ten slotte of alles goed vast zit en knip alle losse draadjes af. Keer dan je tas van binnen naar buiten en tadaa – Klaar is je tasje! Nu kun je hem zo versieren als jij wilt met de Glow-in-the-dark verf.

* Ik vond het zelf handig om eerst op een papiertje even te oefenen met potlood en daarna ook even met de verf om te voelen hoe hij het deed. Dit om ervoor te zorgen dat je je tasje niet verpest.

stap 4 tasje maken

Sint Maarten is echt een feest van geluk, licht en leren delen

Ik ga het lichtgevend tasje op de dag van Sint Maarten aan hun kamerdeurtjes ophangen, zodat ze – als ze uit school – komen deze zien hangen. Dan kunnen ze de tasjes samen bekijken en uitpakken. Ik wil er namelijk ook wat spullen in stoppen die met dit feest te maken hebben, zoals: een leuke kleurplaat, het verhaal over Sint Maarten, een handjevol nootjes, een stuk fruit (omdat dat is wat mensen vroeger kregen van anderen bij dit feest) en het lampionnen-lampen-stokje. Zo kunnen we er samen over kletsen en er lekker mee bezig zijn.

Psst! Ben je nou niet handig met de naaimachine of heb je gebrek aan tijd? Koop dan gewoon zo’n soort tas via de hobbywinkel. Kun je nergens zwarte stof scoren? Denk dan eens aan donker kledingstuk dat zijn beste tijd wel heeft gehad maar nog prima als tasje door kan gaan. Zoals een zwart of blauw t-shirt van papa misschien?

Ik wens je succes en veel plezier. ^_~

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: zelf maken, Fashion, Trend, DIY

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.