Zuster kostuum: hoofdkapje en mondkapje

Een paar weken geleden heb ik hier laten zien hoe je heel snel en makkelijk een leuk zusterschortje kunt maken. Om het verpleegsterkostuum af te maken hoort daar natuurlijk ook een hoofdkapje en mondkapje bij. Dan is het pas echt helemaal af om al je poppen en knuffels beter te maken. En met een beetje geluk wil je broertje of zus ook nog even patiënt voor je spelen 😉

zelf een zusterkapje maken, verpleegster kostuum

Benodigdheden hoofdkapje:

 • Naaimachine
 • Rood garen
 • Rood biaisband (ongeveer 126 cm)
 • Stukje wit katoen van 29 x 14 cm
 • Stukje wit vilt van 29 x 14 cm
 • Spelden
 • Patroonpapier

Zo ga je te werk:

 1. Neem het voorbeeld over op patroon papier. Het patroon is voor een dubbelgevouwen stof.
 2. Leg het halve kapje met de rechte kant tegen de stofvouw en prik het er met spelden op. Je kunt voor het gemak het vilt en katoene lapje op elkaar leggen en dan dubbel vouwen dan hoef je maar 1 x te knippen.
 3. Knip de volgende stukjes biaisband.
  • 2 x 10 cm voor het kruisje
  • 49 cm voor bovenkant kapje
  • 95 cm voor onderkant en strikje kapje
 4. Strijk alle bandjes dubbel zodat je het makkelijker rondom de stof kan naaien, behalve de 2 stukjes voor het kruis want die gebruik je zo.
 5. Leg de stukjes voor het kruisje netjes op het katoenen deel van het kapje en prik dit met een speld vast zodat het niet verschuift als je gaat naaien. Je kan (als je het heel netjes af wil werken) de uiteinden van de stukjes een paar millimeter naar binnen vouwen en afstikken dan gaan ze niet rafelen.
 6. Naai het kruisje netjes op het witte katoenen lapje.
 7. Leg nu de 2 delen (vilt en katoen) op elkaar en naai de bovenkant van het kapje dicht met 49 cm band.
 8. Naai nu de onderkant van het kapje dicht met 95 cm band. Voor het gemak kun je het middenpunt in het midden van de onderkant van het kapje vastprikken dan weet je dat je aan beide kanten evenveel overhoudt voor het strikje.
 9. De stukjes die aan de zijkanten over zijn naai je mooi dubbel en de uiteinden vouw je eerst een paar millimeter naar binnen voordat je ze dicht stikt zodat ze niet kunnen gaan rafelen.
 10. Je hoofdkapje is af!

zelf een zusterkapje maken, verkleedkostuum kinderen patroon

Mondkapje:

En om het pakje helemaal af te maken doen we er een mondkapje bij zodat de zuster ook kan opereren;)

Benodigdheden voor het mondkapje:

 • witte katoene stof van 17 x 10
 • 2 stukjes dun elastiek van elk ongeveer 44 cm.

Werkwijze:

 1. Je kan het kapje rondom met een lockmachine of locksteek afwerken maar je kunt de kantjes ook omvouwen en dicht stikken.
 2. Leg aan de ene lange kant het elastiek in een tunneltje van de stof (je vouwt een stukje om het elastiek heen) en naai deze dicht. Doe dit ook aan de andere lange kant.
 3. Knoop nu beide elastiekjes dicht zodat ze het makkelijk zelf over hun hoofd op kunnen zetten.
 4. Klaar is je mondkapje.
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Cielekes grootste inspiratiebron zijn haar kinderen die denken dat mama alles kan maken. Haar uitdaging is dat waar te maken en tot nu toe lukt dat nog altijd. Cielekes motto: Geef je fantasie de ruimte en alles is echt mogelijk! Denk niet dat je iets niet kan, ga het gewoon doen.