By 21 januari 2013 Read More →

Zusterschort maken

Onmisbaar in elke verkleeddoos is natuurlijk het zusterschortje! Je kan ‘m natuurlijk heel billig kopen bij de plaatselijke speelgoedwinkel maar ik weet zeker dat mijn kleintjes (en wie weet over een tijd mijn kleinkinderen?)….mijn eigengemaakt zusterschortje met heel veel plezier zullen dragen!

Uit ervaring weet ik dat er van menig “gekocht” kant en klaar verkleedspul, na veelvuldig gebruik weinig meer over is. Gevolg is dan een drammende kleuter die vraagt of ik de lapjes weer voor de 10e keer aan elkaar wil maken. Want mama kan namelijk álles maken;)

Ik maak het dan liever vanaf het begin gewoon zelf! Dan weet ik zeker dat ik het niet steeds hoef op te lappen en hebben ze langer plezier van hun verkleedspel…en ik dus ook. Dit schortje is echt te makkelijk zelf te maken als je een naaimachine én de juiste spullen in huis hebt.

En wil je het zusterkapje (wat natuurlijk niet mag ontbreken bij deze outfit) er ook nog bij? Kom dan over 2 weken terug bij Moodkids. Succes en veel verkleed plezier!

zelf verkleedkostuum maken kinderen, zusterschortje maken

Benodigdheden:

 • Naaimachine
 • Rood garen
 • Rood biaisband
 • Witte katoene stof (misschien heb je nog een wieglakentje over wat je toch niet meer gebruikt? Of een oud kussensloop.
 • Spelden
 • Patroonpapier

zelf verkleedkostuum maken kinderen, zusterschortje maken

Zusterschort maken

 1. Neem het voorbeeld (schort en zakje) over op patroon papier. Het schort is 54 cm lang en ongeveer 44 cm breed. Het patroon van het schort is voor een dubbelgevouwen stof.
 2. Leg het halve schort met de rechte kant tegen de stofvouw en prik het er met spelden op. Prik ook het zakje op een stukje stof.
 3. Knip beide patronen uit.
 4. Knip de volgende stukjes biaisband.
  • 37 cm ronde onderkant zakje
  • 21 cm rechte bovenkant zakje
  • 24 cm rechte bovenkant schort
  • 107 cm ronde onderkant schort
  • 200 cm zijkanten, halsband en strikstuk achterkant schort
  • 2 x 14 cm voor het kruisje
 5. Strijk alle bandjes dubbel zodat je het makkelijker rondom de stof kan naaien.
 6. Naai eerst biaisband op het rechte bovenstukje en de ronde onderkant van het schort.
 7. Neem nu het langste stuk biaisband en maak een vouw in het midden van het band, zou hou je aan beide kanten even veel over. Speld nu het band op het schort bovenaan in de punten. Zorg dat het band goed over een hoof getrokken kan worden.
 8. Naai dan dit stuk biaisband aan het schort en begin bij het linker of rechter bovenhoekje, naai het band dat niet aan het schortje zit mooi dubbel/dicht (bij de halslijn en de strikjes voor op de rug. Uiteinden van het band vouw je naar binnen als je het dichtnaait zodat dit niet kan rafelen.
 9. Naai de stukjes band die om het zakje horen op het zakje.
 10. Leg het schort nu plat neer en leg het zakje mooi in het midden en speld dit vast.
 11. Naai nu het zakje op het schort. Let op hou de bovenkant open;) het beste kun je het zakje dubbel naaien want als er dingen in worden gedaan moet het stevig vast blijven zitten.
 12. Maak nu van de 2 stukjes van 14 cm een mooi kruisje.
 13. Leg het schort weer plat neer en leg het kruisje waar je het wil hebben en speld dit vast.
 14. Naai nu het kruisje op je schortje en je schort is klaar!

zelf verkleedkostuum maken kinderen, zusterschortje maken

TIP: Ook een hoofdkapje of mondkapje maken. Die omschrijving vind je hier.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>