Een knuffel voor elke gelegenheid

Moederdag: een dag waarop wij als moeder de prachtige zelfgemaakte cadeaus die onze kinderen op school hebben gemaakt in ontvangst nemen, die we uiteraard ‘oooh en aaah’-bewonderen. Onze eigen knuffelkonten geven ons op moederdag ook nog extra dikke knuffels. Die wij natuurlijk met veel liefde ontvangen.

Moederdag is voor ons ook een dag waarop we onze moeders verrassen met iets liefs en haar een extra knuffel brengen. Waarom? Omdat wij van onze moeders houden, omdat wij weten dat zij het fijn vinden en omdat wij sowieso graag knuffelen met mensen waar wij van houden.

Gelukkig & tevreden

En dat is wetenschappelijk gezien helemaal logisch, want tijdens knuffelen komt oxytocine vrij. Je weet wel het hormoon wat ook weeën opwekt en er tijdens borstvoeding ervoor zorgt dat de melk sneller toeschiet. (Bij mannen heet dit hormoon overigens vasopressine). En oxytocine zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Het verlaagt je bloeddruk en stress. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die veel aandacht en warmte van anderen krijgen, een beter afweersysteem hebben. En zich daardoor gelukkig en tevredener voelen. Knuffelen dus die kids en moeder van je, want het blijkt ook dat vrouwen en kinderen hier gevoeliger voor zijn.

knuffelen doe je zo

Zes verschillende manieren van knuffelen

Wetenschappelijk onderzoek laat dus zien dat iedereen een knuffel nodig heeft en dat er een knuffel bestaat voor iedere gelegenheid. “The Hug Report[1]” laat zien dat we elkaar op zes verschillende manieren omhelzen:

  1. “The Big Squeezy” – vaak gebruikt om mensen in tijden van verdriet te troosten en wordt gekenmerkt door nauw lichamelijk contact, lichte klopjes en strelen, meestal zonder oogcontact aan het begin van de knuffel.
  2. “The Bear Hug” – een signaal van zowel mannelijkheid en genegenheid die wordt gekenmerkt met een lichte druk. Het einde van de knuffel karakteriseert zich door een aantal zachte klopjes op de rug om er zo zeker van te zijn dat de knuffel niet te lang aanhoudt.
  3. “The Body Hug” – deze knuffel duurt ongeveer vijf seconden en wordt gekenmerkt door nauw lichamelijk contact terwijl de armen van beide partijen elkaar spiegelen op de rug en de hoofden elkaar raken.
  4. “The Clinch Introduction” – een knuffel waar individuen elkaar groeten, terwijl zij op enige afstand staan van elkaar. De knuffel wordt vaak voorafgegaan door een handdruk of een schouderklopje of een tikje op de rug.
  5. “The Awkward Hug” – wanneer één of beide personen het niet eens worden over de uitvoering van de knuffel. Deze ongemakkelijke knuffel leidt tot weinig tot geen lichamelijk contact, behalve de armen en handen (soms slechts van één partij) die in contact staan met de rug.
  6. “The Jubilation Hug” – een feestelijke knuffel waarbij de jubilerende partij wordt opgetild.

 

Bekijk hier de video: Everybody needs a hug! Little Miss Hug reist de wereld rond om haar knuffels uit te delen!

 

[1]  The Hug report is een wetenschappelijke beoordeling en gedragsstudie in opdracht van Sanrio om de lancering van Little Miss Hug te markeren. Het onderzoek is in maart 2014 uitgevoerd door Geoff Beattie, hoogleraar Psychologie aan de Edge Hill University.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar www.mrmen.com.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Verlopen acties

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.