By 23 mei 2018 Read More →

Wandelen en ogen uitkijken bij Vitra Campus

Wij vinden de Vitra Campus in het Duitse plaatsje Weil am Rhein een zeer inspirerende, maar bovenal relaxte plek. We komen er graag en iedere keer blijkt dat we er weer een andere ontdekking doen. Dit keer wandelden we vanaf de campus een route langs 24 kunstwerken van de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger.

De route ’24 Stops’ leidt van Duitsland naar Zwitserland, van museum, naar museum. Aan de ene kant ligt Vitra, aan de andere kant het museum Fondation Beyeler in het Zwitserse Riehen. Ertussen bevindt zich een prachtige landschappelijke route van 5 kilometer die op 24 plekken wordt opgefleurd door een werk van Rehberger. Nicole, Job en ik gingen aan de wandel.

Het eerste deel van de route, leidt langs de drukke weg naast de Vitra Campus. Al gauw is die doorgaande weg totaal niet interessant meer, want we worden afgeleid door enkele kleurrijke vogelhuisjes in het landschap. Het blijkt meteen al; een werk van ’24 Stops’ zorgt ‘echt’ voor een stop. Je kunt niet anders dan stoppen, er omheen lopen en er naar kijken. Stalen palen in regenboogkleuren, een enorme umpire-achtige stoel, een kast met een kraantje waar drinkwater uit stroomt, een verrekijker op een plek op de berg met een prachtig zicht op de stad. Rehberger verenigt cultuur en kunst op een prachtige wijze met de schitterende natuur.

We stijgen en dalen, we wandelen langs wijnranken, langs een rivier, over de grens van Duitsland naar Zwitserland, dwars door een woonwijkje en komen uit op een wijdse vlakte die naar het centrum van Riehen leidt. Daar laat Rehberger enkele bijenhuisjes zien. Van hieruit is het nog een paar honderd meter naar het Zwitserse museum Fondation Beyeler. De wandeling van ongeveer 5 kilometer was prachtig, grensoverschrijdend en kunstzinnig. Met dank aan de Duitse kunstenaar die hier iets over zijn ’24 Stops’ vertelt. Daar is overigens ook te lezen dat je deze wandeling met een gids kunt doen en verder is er een 24 Stops App ontwikkeld. Het is niet voor niets dat de route inmiddels ook bekend staat als de Rehberger-Weg. Een aanrader.

Vitra Campus, Weil am Rhein

Maar de Vitra Campus biedt meer, veel meer. Zo zijn er natuurlijk talloze Vitra-meubels te zien in de prachtige toonzaal, het VitraHaus. Ook dat geweldige gebouw zelf (ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron) is een kunstwerk op zich. Hetzelfde geldt voor het, door de Amerikaanse architect Frank Gehry ontworpen, Vitra Design Museum. Van welke kant je ook kijkt, het museum met haar vrouwelijke, zwierige vormen, ziet er steeds weer anders uit. In dat druk bezochte museum kijk je als kunstliefhebber eveneens de ogen uit. Er is een vaste expositie over het meubelmerk te bewonderen, er zijn immer interessante tijdelijke exposities te zien.

Toch hebben we daar nog lang niet alles gezien. Vorig jaar ontdekten we het gebouw Fire Station, ontworpen door de Irakese architecte Zaha Hadid. De naam is niet voor niets gekozen, want in de jaren tachtig heeft een vlammenzee een groot gedeelte van de productielocatie van Vitra afgebrand. Er moesten dus maatregelen genomen worden waardoor brand minder kans zou krijgen om dergelijke schade aan te richten. Hadid ontwierp een gebouw waarin de bedrijfsbrandweer van Vitra in huisde. Omdat een bedrijfsbrandweer slechts een eerste hulp kan bieden bij een brand, maar het volledige bluswerk niet op zich kan nemen, werd hij al na enkele jaren opgeheven. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt voor evenementen of tentoonstellingen van het Vitra Design Museum.

Tijdens die wandeling werd Job ook geconfronteerd met een enorme glijbaan, ontworpen door de Duitser Carsten Höller. Bij deze 30 meter hoge Vitra Slide Tower is een uitkijktoren eveneens het startpunt van een glijbaan van een 40 meter lange glijbaan waar onze zoon niet bij was weg te slaan. En ik weet nu al: de volgende keer dat we bij de Vitra Campus zijn, gaan we zeker weten weer wat nieuws ontdekken.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Vakantie, Er op uit, Thema

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.