By 11 februari 2015 Read More →

Spelende meisjes in 1980 en 2015Een jaar of 35 geleden was ik een klein meisje van drie. Nu heb ik zelf een peuterdochter van die leeftijd en er is veel veranderd in die tijd, maar sommige dingen zijn hetzelfde gebleven!meisjes speelgoed 1980

Buitenspelen 1980 versus 2015

Buitenspelen 1980 – 
Ik speelde gekleed in tuinbroek en kaplaarzen buiten. Die tuinbroek was mijn neef geweest en lekker praktisch. Pogingen tot het bouwen van een zandkasteel op de nabij gelegen bouwplaats was mijn favoriete bezigheid! Gewapend met een emmer en wat schepjes ging ik samen met mijn vader en de buurkinderen naar buiten om me helemaal uit te leven.

Buitenspelen 2015 -
 Mijn dochter speelt in de tuin. Ik heb speciale buitenspeelkleding met bijpassende kaplaarsjes voor haar gekocht. We wonen niet kindvriendelijk, dus speelt ze samen met haar broers graag in onze ingebouwde zandbak waar ze met haar Hello Kitty emmertje zandtaartjes maakt. Wil ze iets anders? Dan kan ze op de trampoline!

Fietsen 1980 versus 2015

Fietsen 1980 -
 Ik reed graag op mijn rode driewieler rond die van een aantal oudere nichten was geweest. Een lol dat ik had!

Fietsen 2015 – Mijn dochter zit graag op haar loopfiets. Speciaal voor haar hebben we een mooie roze gekocht, want een meisje op de oude loopfietsen van haar broers vonden wij een gek gezicht. Een bijkomend detail is dat roze haar lievelingskleur is.

Binnen spelen 1980 versus 2015

Binnen spelen 1980 -
Binnen speelde ik graag met Nopper en Duplo. Dit was hartstikke leuk voor zowel jongens als meisjes!

Binnen spelen 2015 -
Binnen speelt mijn kleintje graag met haar Lego Friends. Dit vindt ze fantastisch, want het is roze!

Fisher Price 1980 versus 2015

Fisher Price 1980 -
 Van mijn vader had ik een dokterskoffertje van Fisher Price gekregen. Hij had dit voor me in het buitenland gekocht en ik was er zo blij mee! Sowieso speelde ik graag met Fisher Price. Naast mijn dokterskoffertje had ik ook de klok (met muziek!) en de school. Vooral de school was heel erg leuk met die magneetletters die je op het dak van de school kon plakken.

Fisher Price 2015 – Mijn dochter speelt graag met Fisher Price. Niet alles vindt ze mooi, maar ze maakt graag haar broers beter met de attributen uit het dokterskoffertje. Ook maakt ze veel ruzie met de rest in huis om de school. De magneetletters die je op het dak kunt plakken vindt iedereen tof! Het leuke is dat al het Fisher Price-spul hier in huis nog van mij is geweest!

Muziek 1980 versus 2015

Muziek 1980 – Mijn ouders hadden platenspeler en een hoop lp’s. Op enkele daarvan stond kindermuziek als “Zeg Roodkapje waar ga je hene” en “Twee emmertjes water halen.” Ik luisterde graag naar de kinderlp’s en zette stiekem wel eens de naald een stukje terug, waardoor ik een liedje opnieuw kon horen. Helaas was ik drie en nog niet zo handig, want er kwam een grote kras op mijn lievelings-lp en die was onbruikbaar geworden.

Muziek 2015 – Mijn dochter is dol op K3 en Keet!. In de auto hebben we wat cd’s voor het geval ze zich gaat vervelen, maar verder luistert ze naar haar favoriete muziek via de iPod en de Sonos. Ze is al heel handig in het zelf bedienen en dj’t er vrolijk op los!

My little Pony 1980 versus 2015

My little Pony 1980 – Begin jaren ’80 kwamen de eerste My Little Pony’s. Op lieveheersbeestjesoorbellen na had ik nog nooit zoiets moois gezien! Helaas voor mij vond mijn vader “die knollen” afschuwelijk en kon ik zo’n paardje op mijn buik schrijven. Groot was mijn blijdschap toen een vriendinnetje me een My Little Pony voor mijn verjaardag gaf! Het was het begin van een flinke verzameling Pony’s met bijpassende kleertjes. En de kapsalon!

My little Pony 2015 – Mijn dochter kreeg haar eerste My Little Pony toen ze nog geen twee jaar oud was. Ze had hem in de speelgoedwinkel gezien en zichzelf bijna cadeau gedaan, maar gelukkig kwam ik er vlak voordat we naar buiten gingen achter en kon ik hem afrekenen. (ik was moe en had de puf niet om een driftbui aan te kunnen) Inmiddels heeft ze een grote verzameling kleine, roze paardjes en speelt ze er wel eens mee.

Laatst kwam mijn moeder langs met een grote doos. Vol verbazing maakte ik hem open en wat zat er in? Mijn oude My Little Pony’s! Alles was nog compleet: de kleertjes, de paardjes, de kammetjes en speldjes: alles! Ik wilde er zelf bijna mee gaan spelen, maar mijn dochter was mij voor. Met een stralend snuitje holde ze op mijn verzameling af en gilde “Pony’s!”. Ze zijn nu dus van haar.

Hier vind je vergelijking voor jongensspeelgoed 1980 vs. 2015.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Spelen, Toys

Auteur:

Eva van Kreuningen is sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben ze vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Het is in dit gezin en huis dus zeker niet saai! Het leven als moeder van veel geeft behoorlijk wat inspiratie om over te schrijven. Eva's verhalen lees je terug hier op moodkids.nl en natuurlijk ook op haar eigen website eefschrijft.nl !