By 7 augustus 2018 Read More →

Vijf tips voor mountainbiken met je kind

Onze zoon leest een boek. Dat mag op zich al in de krant. Hij is namelijk niet echt een lezer. Hij leest het boek echter óók nog eens meerdere malen. En van voren naar achteren. Er is namelijk iets waar hij van alles over wil weten: mountainbiken. Ja, Job heeft sinds kort een mountainbike.

Het gaat thuis de laatste tijd bijna over niets anders meer. ‘Papa, zullen we fietsen? Mam, mag ik op de mountainbike naar school? Zal ik even naar de winkel gaan met mijn nieuwe fiets?’ Ik vind het geweldig. Ik heb namelijk ook een mountainbike en ben mede door hem weer zeer enthousiast geworden over deze stoere vorm van fietsen. Want zeg nou zelf: zelf crossen door de bossen is leuk, maar samen mountainbiken met je kind is nog veel leuker. Sporten met je kind: het was in mijn optiek nog niet vaak zo leuk.

Dat zwemmen bijvoorbeeld is nooit wat voor me geweest. Voetballen met Job? Ik leg het volledig af. Rennen met onze sportieve zoon is erg leuk, maar ook in dit geval blijkt: mountainbiken met je kind is misschien nog wel toffer. Hoe zijn voorliefde ooit ontstond? Zijn beste vriendje heeft er één. Daar mocht hij een keer op en sindsdien prijkt het bovenaan z’n verlanglijst. Job is nog niet jarig, maar de blinkende fiets is er al wel. Deze zomervakantie is een beetje bestemd om de rijtechniek een onder de knie te krijgen. Fietsen kan hij wel, maar op een atb gaat alles toch een stuk anders. Hoe rem je? Hoe stuur je? Wanneer schakel je? Hoe zit je op de fiets?  De eerste kilometers zijn inmiddels gemaakt.

Fietsen door de Veluwse bossen

De mountainbike: het is met stip Jobs meest succesvolle cadeau ever. Toen hij de fiets kreeg, plunderde onze 9-jarige atb’er meteen de spaarpot. Hij wilde zelf graag een helm, een tenuetje en een bidon aanschaffen. Daarnaast is hij meteen naar de bieb gegaan om zich in te lezen. In ons eerste fietstripje door de Veluwse bossen bleek al hoe goed hij die boeken doorgeworsteld had.

‘Papa! Ik kom links van je!’ Ik wist meteen wat hij bedoelde. Hij had deze mb-taal in één van de biebboeken gelezen. Ik stuurde direct naar rechts en links van me, zoefde een blond koppie langs. Of eigenlijk: wat korte blonde haartjes die verstopt zaten onder een hagelwitte helm. Want ja, zo’n helm daar moet je geen seconde over twijfelen. Die is verplichte kost.

Net als een broekje met zeemleren kruis. Eerst denk je misschien dat mountainbikende kinderen het ook wel met een gewone broek af kunnen, maar daar kom je snel van terug. Onlangs ging Job spontaan een rondje fietsen met mijn schoonmoeder. Na zo’n tien kilometer onderbrak hij het tochtje en wilde hij naar huis. Even de broek met het zeemleren kruis ophalen. Het is dat oma sinds kort een elektrische fiets heeft en daardoor ook graag hele afstanden op de pedalen trapt. Die vond die extra kilometertjes dus niet heel erg.

Voorbereiding bij mountainbiken met je kind is halve werk

Allemaal goed en wel; mountainbiken met je kind kan natuurlijk best gevaarlijk zijn. We fietsen er wat af en Job wordt steeds behendiger. Toch is het zaak dat je jezelf ook goed voorbereidt, want anders ligt junior zo in de struiken. Onlangs moesten we een stijl kronkelig zandpad naar beneden. Het leek er op dat hij niet durfde. Stapje voor stapje zijn we heel langzaam naar beneden gestuurd. Vervolgens ben ik drie keer rechtsaf geslagen om dezelfde afdaling nogmaals te doen. Oefening baart kunst. Het is leuk dat hij zich zelf zo verdiept, maar ik heb mezelf ook maar even goed voorbereid. Daarom zet ik hieronder nog even wat tips op een rij.

Mountainbiken met je kind wordt steeds populairder. Aldus Dennis, sinds zijn zoon een atb met versnellingen heeft. Voor Moodkids zette hij tips op een rij.

 

Vijf tips voor mountainbiken met je kind?

  • Staat je zadel goed? Check het als volgt: ga zitten op je zadel en zet je hak op de trapper. Als je been bijna recht is dan staat je zadel goed afgesteld.
  • Kijk ver vooruit in plaats van net na je voorband. Dan zie je namelijk veel beter waar je het best naartoe kunt sturen. Over sturen gesproken: hou je stuur losjes vast bij mulle of modderige zandwegen. Verplaats je gewicht naar het achterwiel en zit je versnelling ergens tussen hoog en laag in. De mountainbike zoekt dan veel gemakkelijker z’n weg.
  • Ga bij afdalen op je pedalen staan, strek je armen en hang met je achterwerk achter het zadel. Zo is je gewicht beter verdeeld en zul je minder snel vallen.
  • Over vallen gesproken: rem niet te hard wanneer je afdaalt, want je ligt zo naast de fiets. Pompend remmen heet dat, zo las Job zelf in één van de boeken.
  • Zorg dat je voldoende water en eventueel wat te eten (een banaan bijvoorbeeld) mee hebt. Je krijgt namelijk honger en dorst van mountainbiken.
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.