By 4 januari 2017 Read More →

Darten is geen sport voor vrouwen?

“Hij is dus hééééél bijzonder, hè. Je gooit met drie pijltjes en dan is de ander aan de beurt. Maar hij (zijn vingertje wijst priemend naar de man die een enorme beker boven z’n hoofd houdt) is de allerbeste. Van de wereld. Dus óók van Nederland. Hij gooide namelijk het meest in de rode vlakjes. Dat heeft opa mij geleerd.” Onze 8-jarige zoon bladerde gisteren en vanochtend vol interesse door de dagkrant.

Hij komt meerdere malen uit bij die ene feestelijke foto op de voorpagina van de krant van dinsdag. Maar vervolgens zoekt hij weer naar andere lijvige artikelen in de krant van vandaag. Het lijkt daardoor net of hij de zinderende finale tussen The Flying Scotsman en Het Groene Monster op maandagavond zelf gezien heeft.

Het Groene Monster

Oh, je weet niet waar dit over gaat? Het Groene Monster is geen schoonmaakmiddel en ook geen bijnaam voor De Hulk. Dit groene monster is Michael van Gerwen. De 27-jarige Brabander die ook wel ‘Mighty Mike’ genoemd wordt of ‘kale sloopkogel’. Die veelzeggende aliassen heeft hij overigens niet voor niets. Hij is namelijk goed in een sport. Heel goed zelfs. Dit jaar won hij alle prijzen die er maar te winnen vielen. Sinds maandagavond is Van Gerwen daarbij ook de zeer terechte wereldkampioen darten geworden.

Hij won deze wereldtitel (PDC World Darts Championship, het internationale dartstoernooi van deze gelijknamige dartsbond) al eens eerder, maar nu is deze prestatie dus extra bijzonder. Dit seizoen was er namelijk niemand die ook maar bij Van Gerwens topprestaties in de buurt kon komen. In de finale van maandag bijvoorbeeld kwam hij op de proppen met een duizelingwekkend gemiddelde (108.06).

Misschien zegt je dat niets, maar Nederland stond op z’n kop. Het Brabantse Vlijmen voorop. In Van Gerwens stamcafé was het maandag de hele avond feest. Tijdens de interviews na de finale, werd de kersverse wereldkampioen onder andere gebeld door premier Mark Rutte. Van Gerwen straalt en reageert op z’n Brabants: ‘Ik ben erg blij met uw telefoontje. Weeje-wtis: ik heb ‘n fantastisch jaar achter de rug. Ik heb hier hard voor geknokt en ben enorm trots dat het ook gelukt is.” Zag je deze eerlijke reactie, dan kon je niet anders dat hem deze overwinning van harte te gunnen.

Darten is geen sport voor vrouwen?

Oh, je vindt dat darten niet een sport voor vrouwen is? Dan heb je het toch echt mis. De spanning, de sensatie de emotie, die is maar in heel weinig sporten zichtbaar. Dat vinden mannen mooi, maar vrouwen misschien nog wel veel meer. Gisteren vloeiden er zelfs meerdere keren tranen. Bij de winnaar natuurlijk, maar ook bij de RTL7-commentator. Hij stond te grienen als een klein kind. Sport is emotie. Dat doet wat met mensen. Ook dit was maandagavond goed te zien.

De strijd tussen de finalisten begon al ruim voorafgaand aan de wedstrijd. De opkomstmuziek van The Flying Scotsman (Gary Anderson) is het nummer Jump Around van House of Pain. Natuurlijk is publiek dan wat aan het rondspringen. Maar de opkomstmuziek van Van Gerwen zorgde ook dit keer weer voor een kolkende menigte. Dat wat bij de Nederlander steevast rustig begint met de welbekende gitaarnoten van Pink Floyds Shine On You Crazy Diamond, wordt vervolgens omgezet in Seven Nations Army van The White Stripes. Het nummer dat tijdens voetbalkampioenschappen al door talloze fans meegeschreeuwd werd (‘tuuu-tu-tu-tu-tu-tuuuu-tuh!’), bleek ook nu weer een crowd pleaser. Voor Van Gerwen kon het daarna eigenlijk niet meer mis gaan.

Mijn vrouw snapt niks van darten

Al moet hij de pijltjes dan nog wel even goed in het bord gooien. Of zoals onze zoon zegt: ‘in de rode vlakjes’. Die rode vlakjes zijn de gedeeltes op een dartbord die gemiddeld genomen de meeste punten (twee keer of drie keer de score) waard zijn. Als je, je focust op de even getallen, dan hè… Bij de oneven cijfers zijn die vlakjes groen.

Feit blijft dus dat het ongelofelijk knap is wanneer je deze sport goed kunt. Anderson en Van Gerwen zijn zeer aan elkaar gewaagd. Al waren de geweldige prestaties van de Nederlander ‘dit keer totaal niet bij te houden’, gaf de verliezende Schot ronduit toe. Dan kun je nog zo goed gooien, er viel gewoon niet te winnen van deze topper uit Vlijmen. Het werd 7-3. Piepklein voordeeltje daarvan? Door het enorme klasseverschil tussen de Nederlander en de Schot waren de legs niet altijd even spannend.

En dat zorgde er dan weer voor dat je als man tussendoor de was ook nog gemakkelijk kon opvouwen. Daar deed ik vrouwlief afgelopen maandag dan weer een onverwachts plezier mee, want zij zat aan de keukentafel ongestoord een boek te lezen. Precies. Ook zij snapt inderdaad niets van dat darten…

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Trend

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.