By 6 mei 2016 Read More →

Stoeien met je kinderen is zo leuk!

Mijn kids vinden het ’t allerleukst wat er is… stoeien. Elk weekend is het vaste prik in de ochtend: “mam, pap, wanneer gaan we stoeien?”. Ik moet bekennen dat ik er niet altijd zin in heb zo op de vroege morgen, maar als ik hun enthousiaste snoetjes zie, dan ben ik om. De tocht naar het grote bed wordt ingezet en de pyjama’s gaan uit, want stoeien gaat het best in je ondergoed.

De vliegenmepper, het rolmonster, de stier en ga zo maar door. De afgelopen jaren hebben we de gekste stoei-spelletjes bedacht en voor wie wat inspiratie zoekt, luister goed:

• De vliegenmepper:
De kids staan op het bed en buzzen als vliegjes rond. Met twee kussens probeer je ze ertussen te slaan. Als dat lukt, vallen ze dood neer.

stoeien

• Het rolmonster:
Je gaat horizontaal over het bed liggen en gaat rollen naar het andere eind. De kids moeten over je heen springen, zonder je te raken. Raken ze je toch, dan zijn zij aan de beurt als het rolmonster.

• Het knieënbeest:
Op je knieën loop je om de rand van het bed heen. De kids proberen jouw greep te ontwijken. Als je de kinderen kan pakken, zijn zij aan de beurt.

• De stier:
Denk aan de rodeostier op de kermis, maar dan in de vorm van een papa of mama op het bed. Hoe ouder de kids, hoe wilder je kan doen.

stoeien met je kinderen

• Het kussengooimonster:
De ouder gaat aan het voeteneinde van het bed staan en probeert met een worp met een kussen de kids te raken.

En dan zijn er natuurlijk de standaard stoeispelletjes zoals pakkerdje en vliegtuigje, maar volgens mijn kids zijn die saaaaaaaaai ;). Als alternatief, en als extra beenspieroefening voor mij, hebben we het duo-vliegtuig verzonnen. De kids (max. 2, althans ik heb het nooit met 3 geprobeerd en het lijkt mij redelijk onhaalbaar) gaan naast elkaar staan op het bed. Ze leggen beiden de arm over de schouder van de ander en pakken elkaar lekker stevig vast. De buitenste handen die nog vrij zijn geven ze aan mij en ik zet mijn voeten op de buikjes. Naar voren buigen (zij) en liften maar (ik). Eerlijk gezegd hou ik het nooit lang vol, maar dat doet er niet toe want ze vallen schaterlachend op het dikke matras.

Het nut van stoeien*

Met stoeien moedig je kinderen aan om risico’s te nemen. Het gevoel dat zij in goed vertrouwen die risico’s mogen nemen, stimuleert hen om in een veilige omgeving hun grenzen en mogelijkheden te ontdekken. Dat heeft een positief effect op het zelfvertrouwen. Een potje robbedoezen is dus niet alleen maar leuk en gezellig.

Heb jij nog andere stoeispelletjes? Deel ze met mij en de andere Moodkids-ouders via de Facebook-pagina van MoodKids.

*Bron: oudersvannu.nl

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Eva woont met haar twee kindjes en grote liefde in een bovenhuis in de Watergraafsmeer (Amsterdam). Lees meer..