Hoe veilig is de kinderkamer van jouw kind?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, probeer je een veilige omgeving te creëren voor je kind. Je leeft gezond en zorgt goed voor je ongeboren kind en jezelf. Als je kind de omgeving om zich heen begint te ontdekken, komen traphekjes, beschermhoekjes, deurblokjes en andere beschermmaterialen in beeld. Je kind wordt steeds zelfstandiger en brengt meer tijd spelend door in zijn eigen slaapkamer. Heb jij er al eens bij stil gestaan over hoe veilig de kinderkamer van je kind is? We hebben de meest belangrijke punten op een rij gezet.

Veiligheid kinderkamer

 1. Uit bed vallen

Het meest voorkomende ongeluk in de kinderkamer is uit bed vallen. Bij kleinere kinderen als ze pogingen wagen om uit het ledikant te klimmen. Maar ook grotere kinderen belanden nog regelmatig op de eerste hulp. Indien jouw kind een onrustige, woelige slaper is, is het verstandig –zeker bij de overgang naar een groter bed- bedhekjes te plaatsen of een matras naast het bed te leggen, zodat je kind zich niet kan bezeren.

2. Touwtjes raamdecoratie

Ook zo blij met je jaloezieën of rolgordijn die de kinderkamer zo lekker donker maken? Het losse touwtje van de raamdecoratie heeft veel aantrekkingskracht.  Kinderen kunnen al spelenderwijs verstrikt raken in het trekkoord,  draaien het koord om hun hals en wurgen zichzelf. Houd daarom altijd het koord buiten het bereik van jonge kinderen en bindt het hoog vast. Gelukkig zien fabrikanten van raamdecoraties deze gevaren ook en bedenken ze steeds slimmere oplossingen die veiliger voor je kind zijn. Bijvoorbeeld trekkoorden die intrekbaar zijn.

3. Rookmelder

Zodra je gebruik maakt van elektrische apparatuur in de kinderkamer is het verstandig om een rookmelder aan te schaffen en die te plaatsen in of in de directe buurt van de kinderkamer.

Deze slimme designrookmelder die te koppelen is aan Toon®, de intelligente thermostaat van Eneco, vinden wij briljant. De rookmelder waarschuwt je binnenshuis via een alarmsignaal van de rookmelder en een alarmmelding op het display van Toon. Het mooie is dat Toon ook mensen buitenshuis waarschuwt door automatisch te bellen of een sms te sturen naar twee in te stellen contacten. Lijkt mij ideaal. Ik werk in een aparte ruimte in de tuin. Als Job ligt te slapen, staat de babyfoon aan. Een extra waarschuwing in het geval van brand lijkt mij enorm prettig. Voor meer informatie over de rookmelder op Toon kijk hier of bekijk de video hieronder.

4. Bescherm ramen

Kinderen imiteren graag. Ziet jouw kind hoe jij het raam openzet? Grote kans dat je kind dit nadoet als hij de kans krijgt. Zorg ervoor dat je geen dingen bij/voor het raam zet, zodat je kind die als opstapje kan gebruiken. Is het lekker weer en staat het raam open? Zorg dan voor raambegrenzers. Je kind zal helaas niet de eerste zijn die uit het raam valt, omdat hij wil kijken of zijn vliegtuig echt zo goed kan vliegen.

5. Bescherm stopcontacten

Zorg dat je kind niet iets in het stopcontact kan steken. En maak gebruik van stopcontactbeveiligers. Ook in de kinderkamer. Het zijn ondingen, ik weet het. Wie bedenkt daar eens iets handigs op?

Heb jij nog andere slimme tips waar wij niet aan gedacht hebben? Laat het ons weten via Facebook of hieronder bij de reacties. 

[ssba]
Posted in: Kinderkamer

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.