Hoe vaak doe jij het licht aan?

Heb jij ooit nagedacht over hoeveel keer per dag jij het licht aan doet? En hoe het zou zijn als je geen licht tot je beschikking hebt? Wij eerlijk gezegd nog nooit. Van de kregen we deze video toegestuurd waardoor we onszelf ineens deze vragen gingen stellen. Kijk zelf maar eens.

Beter licht, beter leven

In februari en maart 2015 doneert de IKEA Foundation voor elke verkochte 1 euro aan de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Met de opbrengst worden vluchtelingenkampen voorzien van verlichting op zonne-energie. Een prachtig doel natuurlijk. Na het bekijken van de video mijmerden wij nog wat door. Wat voor rol speelt licht eigenlijk in ons leven? Wanneer gebruik je licht? Ja natuurlijk, als het donker is, maar verder..? Nicole besloot een dag bij te houden wanneer ze licht gebruikt. Uiteraard veel meer dan ze vooraf dacht. En waarschijnlijk nog niet eens volledig (whatsappje naar Maike: ‘ehm, valt beeldscherm ook onder licht?)’.

Het is in Nederland zo’n automatisme dat je de beschikking hebt over licht, dat je je eigenlijk niet kan bedenken hoe het is als je geen licht hebt. Kortom, wij gaan naar IKEA om een aantal te kopen en dragen zo ons steentje bij. Jullie ook?

Hoe vaak doe ik het licht aan op één dag?

7.00 De wekker gaat. Ik doe mijn bedlampje (1) aan

7.05  Loop naar de kamer van zoonlief om hem te wekken en doe bij hem het licht (2) aan, loop vervolgens naar de badkamer en doe ook daar het licht aan (3). Stap onder de douche en kleed mij aan.

7.35  Ik loop naar beneden om ontbijt te maken. Doe het licht in de keuken aan (4), dek de tafel en pak beleg uit de kast en de koelkast (hallo licht in de koelkast! oftewel 5)

8.05  Ruim ontbijtspullen op, zet alles terug in de kast en koelkast (6)

8.10  Breng Job op de fiets naar school. Het is wat mistig. We doen onze fietsverlichting (7) aan.

8.20 Geef hem een kus en hij loopt de school binnen. Het klaslokaal is verlicht (8).

8.30 Weer thuis zet ik een kop koffie (ledlicht in apparaat-9!) en lees nog even de krant (verlichting boven eettafel aan = 10!)

8.45 Pak nog een kop koffie en kruip achter de pc (beeldscherm licht! 11). Ik heb mijn bureaulamp aan (12). Rond tien uur breekt de zon voorzichtig door en doe ik mijn bureaulamp uit. Ik verwacht nu eigenlijk totdat het donker is geen licht meer te gebruiken. Behalve dat van mijn beeldscherm uiteraard.

Ehm, niet dus. Om 12 uur lunchen we met z’n tweetjes. Gezellig samen thuiswerken. Uiteraard gaat de koelkast weer open en dicht (13 en 14). We warmen een restantje soep van gisteren op in de magnetron (mét lichtje =15).

Na de lunch gooi ik nog snel een was in de droogtrommel (hé, ook licht in de droogtrommel? 16). En maak ik voor mezelf nog een cappuccino (koelkast is 17 + ledlampje koffie zetapparaat =18)

Om 16.30 begint het te al wat donkerder te worden in huis. Job doet het licht al aan in zijn kamer (19), waar hij met Playmobil aan het spelen is. Ik begin me nu zo bewust te worden van mijn lichtgebruik dat ik al wat terughoudender begin te worden. Belachelijk, het is geen wedstrijd. Bureaulamp (20) aan dus.

17.25 Job vraagt of hij tv mag kijken (21). Ik besluit alvast met eten koken te beginnen (koelkast én afzuigkap =22/23).  En waarschijnlijk ook wel meer (24-27), want vergeet bij te houden hoe vaak ik de koelkast open doe.

17.50 Inmiddels staan alle lampen aan in de woonkamer en keuken (28 – 35). En die van de wc ook! (‘Joooob, licht uit als je naar de wc bent geweest’= 36)

18.05 De deurbel gaat, een collectant. Onze lamp met sensor bij de voordeur gaat aan. (37)

18.45 Job gaat naar bed. Lamp gang beneden, boven, zijn slaapkamer en badkamer staan al snel aan (38-41). Hij heeft de laatste week last van nare dromen, dus hij wil graag een nachtlampje aan (hallo 42!)

19.20 Kruip snel bij Dennis op de bank om laatste stukje DWDD te kijken (43) en lampjes 28-35 staan nog blij allemaal aan.

20.15 Verzamel boven nog een wasje (de lampen op weg naar de wasmanden boven doe ik aan (44-48). Gooi nog een was in de wasmachine, daarvoor moet het licht in ‘het hok’ ook aan (49). Haal de droge was uit de wasdroger, hoi lampje nummer 50. En breng de droge was naar boven (hmmm, niet heel efficiënt, weer alle lampen aan) (51-54).

20.30 We kijken nog wat tv (die stond nog aan, dus die tel ik niet). Ik ga om 22.45 naar bed. (zelfde riedel als bij Job, 55-58).  Ik lees nog wat pagina’s op mijn e-reader (met lampjes 59). En whatsapp Maike dat ik vandaag 60x gebruik hebt gemaakt van licht. En waarschijnlijk vannacht nog wel een paar keer met een ‘spokende’ zoon.

Eigenlijk zouden we dit ook eens  andersom moeten doen. Een hele dag zonder licht. Hej Maike, die uitdaging is voor jou..

P.S. Woon jij ook in het oosten van Nederland? Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar er is een . Wij blij!! 🙂 Ga je deze voorjaarsvakantie nog een kijkje nemen? Neem dan zeker een mee! 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Inspiratie, Kinderkamer

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.