Het wilde leven van Benjamin Bontje

Iedereen die met kinderen werkt of kinderen (in zijn omgeving) heeft, weet dat sprookjes of fantasieverhalen prachtige metaforen kunnen zijn.

In mijn praktijk laat ik kinderen vaak een metafoor maken. Het grappige is, dat ze dan meestal een verhaal maken waarmee ze zichzelf kunnen helpen. Zo was er een keer een jongen die een verhaal vertelde over een beer die naar zijn vrienden op een berg wilde en op een slimme manier langs een poortwachter moest komen. De beer bedacht dat hij gewoon even een omtrekkende beweging om de poortwachter moest maken. In plaats van zich met geweld toegang moest verschaffen. De jongen wilde dat in het gewone leven ook leren. Hoe kon hij op een leuke manier met anderen omgaan zonder zijn zin door te drijven? De metafoor leerde hem dat hij dat kon doen zonder de confrontatie aan te gaan.

Als ouders kan je gewoon een leuk verhaal voorlezen, maar soms is het ook fijn om je kind een verhaal aan te bieden met een levensles. Zo las ik het nieuwe boek van Barbara Jurgens: Het wilde leven van Benjamin Bontje (8+). Met grappige tekeningen van Harmen van Straaten. Barbara heeft dit boek nog geen half jaar na haar debuut: De Wolventemmer (11+), geschreven. Dat Barbara ook scriptschrijfster is, lees je in haar dialogen, die heel levendig, grappig en in lekker sappig Amsterdams zijn geschreven.

Check hier meer reviews van kinderboeken

Het wilde leven van Benjamin Bontje

Benjamin Bontje is een oergeestig verhaal over Benjamin, een tamme rat uit een dierenwinkel. Benjamin komt bij een wilde rattenfamilie in de krochten van Amsterdam terecht en beleeft grote avonturen. Er wordt door de wilde rattenfamilie die naar de namen: Schele, Ouwe, Bink, etc luisteren, plat Amsterdams gesproken. Achter in het boek is er een woordenlijst voor wie het Bargoens niet helemaal beheerst. Handig, want de familie gebruikt woorden als Misjpoge (familie), mesjokke (gek), ponem (gezicht) en tinnef (poep).

Benjamin is netjes opgevoed door zijn moeder, dus dat is wel even slikken voor hem om voor ‘bijgoochem’ uitgemaakt te worden. Of te horen dat hij, als hij niet oppast, naar de ‘gallemiezen’ gaat. De  nette afkomst van Benjamin, die geleerd heeft om keurig met zijn bek dicht te eten en het platte, maar oergezellige Amsterdamse-onderwereld-rattengespuis, maakt het in het begin voor hem wel moeilijk om de anderen te begrijpen en te waarderen. Ook omdat er nogal argwanend naar hem wordt gekeken. Maar gelukkig komen deze twee werelden in de loop van het verhaal dichter bij elkaar. Benjamin en de Mokumse rattenfamilie leren elkaar waarderen.

Dus eigenlijk, als je het over metaforen hebt, is dit een boek over opgroeien, de wilde wereld ingaan en je eigen milieu en nest achter je laten. Voor ouders die hun kinderen willen laten lezen hoe dat is, om op te groeien – dat dat spannend is, maar ook soms moeilijk en verdrietig – een heel fijn en grappig boek. Iedereen die van ratten houdt of die gewoon een heel geestig en avontuurlijk kinderboek wil geven of lezen is dit boek ook een aanrader!

Bestel hier

Het wilde leven van Benjamin Bontje, Barbara Jurgens, uitgeverij Moon, 14,99 euro

Win een exemplaar van Benjamin Bontje

Van uitgeverij Moon mogen wij een exemplaar weggeven van het boek Het wilde leven van Benjamin Bontje

Zo doe je mee:

  • Like (en evt deel) dit bericht op Facebook of Instagram.
  • Vul hieronder je gegevens in.

Over circa 14 dagen maken we de winnaar bekend. Uitgeverij Moon stuurt het boek rechtstreeks naar je op.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.