By 28 november 2018 Read More →

Purpuz planner: meer dan alleen een agenda!

Voor de 3e keer heb ik de Purpuz planner gekocht. In deze review Purpuz planner leg ik uit hoe de planner werkt. Het is écht meer dan alleen een agenda! #ondernemen #moeder

Na 3 jaar gebruiken van de Purpuz planner wordt het tijd voor een review. Met twee bedrijven, gezin en veel sociale activiteiten moet er veel gepland worden bij ons thuis. Al jaren gebruiken we een gezamenlijke Google kalender waar we onze afspraken in zetten. Maar er bleven nog zoveel to do’s liggen, die ik daar niet in wilde zetten om overzicht te kunnen houden.

Alle geeltjes en losse to do lijstjes op mijn bureau werden steeds onoverzichtelijker. Ik had ook een papieren planner nodig. Ik kocht een papieren agenda en hield daarin mijn to do’s per dag bij. Maar het werkte niet lekker. Ik hield onvoldoende overzicht en merkte dat ik heel erg bezig bleef in het hier en nu. Of beter gezegd: het wegwerken van alles wat er steeds op mijn pad kwam. Er leek geen einde te komen aan mijn lijstjes, werkte nauwelijks aan het bouwen aan onze bedrijven. Ik had nauwelijks tijd voor mezelf en ik merkte dat ik er doodongelukkig van werd. Hoe kon ik dit nu oplossen?

  • het ontstaan van de Purpuz planner
  • Purpuz planner: je lifecoach
  • hoe werkt het?

Voor de 3e keer heb ik de Purpuz planner gekocht. In deze review Purpuz planner leg ik uit hoe de planner werkt. Het is écht meer dan alleen een agenda!

Het ontstaan van de Purpuz planner

Op Facebook kreeg ik een advertentie onder ogen van de Purpuz planner. Ik werd getriggerd door het (video)verhaal van bedenker Clen Verkleij. Clen kreeg als organisatiesocioloog een burn-out (been there…) en had niet meer goed voor ogen waar hij nu gelukkig van werd (ik ook..). Hij hield een tijdje zijn geluksmomenten bij op een A4 en ging de dingen -waar hij gelukkig van werd- vaker doen. Kwam daardoor meer in balans en werd daardoor gelukkiger. Plannen, structureren en reflecteren bleken cruciaal. Alle tools die hij hiervoor heeft gebruikt, voegde hij samen tot een document. Een document wat hem dagelijks hielp bij het bepalen, plannen en uitvoeren van nieuwe doelen. De Purpuz planner was geboren.

Purpuz planner: je lifecoach

Naar aanleiding van zijn verhaal en de website besloot ik (halverwege 2017) de Purpuz planner te kopen en het eens uit te proberen. Wat bleek, de Purpuz planner is zoveel meer dan alleen een agenda. Het was de eerste agenda op de markt die je echt helpt met het stellen, plannen en in balans uitvoeren van je doelen. De planner verbindt theorie (dingen die in je hoofd blijven zitten) aan de praktijk (daadwerkelijk doen). Deze planner helpt je om je dromen te realiseren. Om (weer) te ontdekken waar je echt blij van wordt. Een tool die jou je doelen in balans laat halen, zowel op zakelijk als privé gebied.

Inmiddels heb ik mijn derde exemplaar besteld (voor de duidelijkheid: zelf betaald), dus je begrijpt dat ik erg enthousiast ben. Het helpt me echt om mijn dromen te realiseren, tijd voor mezelf te plannen (ook al is het maar een half uurtje) en die dingen te doen waar ik blij van word, waar ik energie van krijg.

Graag leg ik je uit hoe de Purpuz planner werkt. Het is wel een wat langer verhaal, maar ik wil je graag laten zien waarom ik hier zo enthousiast van word.

Hoe werkt de Purpuz planner?

Met 8 tools helpt de planner je om je persoonlijke en/of zakelijke doelen te bereiken. Allemaal vanuit de eerder genoemde aspecten plannen, structureren en reflecteren. Ik leg de 8 tools hieronder kort uit. Stap 1 t/m 4 helpen je te bepalen waar je dromen/verlangens/doelen liggen. Stap 5 t/m 8 helpen je om je doelen ook echt te realiseren. Ik heb van mijn (nog) lege agenda voor 2019 foto’s gemaakt. Je zult vast begrijpen dat ik mijn dromen en doelen graag voor mezelf houd. 😉 Maar geeft je wel een indruk van waar ik het over heb.

1. Purpuz Map

De Purpuz map is een mindmap/woordveld die je laat nadenken over waar je over droomt. In plaats van dat dromen alleen in je hoofd blijven zitten, dwing je jezelf om zaken op papier te zetten. En daarmee worden ze veel concreter.

2. Purpuz Matrix

Na het invullen van de Map (1) helpt de matrix je om keuzes te maken welke droom je als eerste gaat verwezenlijken. Daarmee krijg je helder a) hoe graag je een droom wilt verwezenlijken en b) hoeveel energie je krijgt als je deze droom gaat verwezenlijken. Je plaatst die droom vervolgens in de matrix onder de categorieën ‘uitbesteders’, ‘doeners’, ‘loslaters’ en ’testers’. Met de doeners ga je vervolgens verder aan de slag in tool 3 en 4.

3. Purpuz Plan

Grote dromen/doelen zijn mooi, maar vaak ook wat onoverzichtelijk. Bij deze stap ga je de ‘doeners’ uit 2 via een mindmap opdelen in kleine stappen. Welke stappen zijn er nodig om je doel te bereiken?

4. Purpuz Pad

Als je alle stappen hebt uitgewerkt, ga je voor alle stappen bedenken in welke volgorde je ze moet nemen en hoeveel tijd je dat gaat kosten. De tijd van al die stappen tel je bij elkaar op en die totale tijd gebruik je voor het bepalen van je deadline.

5.  Maandplanning

De maandplanning is een wat meer globale planning. Maar laat je ook dingen plannen die anders misschien ondersneeuwen, omdat je te druk bent. wat dacht je van tijd voor jezelf plannen? Sporten? Of afspreken met een vriendin die je al een tijdje niet hebt gezien.

6. Weekplanning
Van een globale planning ga je nu naar concreet. Start aan het begin van de week met de check of je maandplanning nog realistisch is. Die vertaal je vervolgens naar je weekplanning. Ik vul hier de afspraken uit onze Google agenda in, waarbij ik onderscheid maak tussen a) privé, b) MoodKids en c) ons andere bedrijf. Ik zet met gekleurde fineliner een blok om een afspraak/to do heen. Zo houd ik ook in de gaten of er voldoende balans is.

Erg handig vind ik de blokken met mijn week to do’s voor zowel privé als zakelijk. Heb ik ergens ruimte, dan pak ik die (kleinere) klusjes op. Omdat ik al heb ingeschat hoeveel tijd iets kost, weet ik exact wat ik nog kan doen. Handige tip voor als je het lastig vindt om in te schatten hoeveel tijd iets kost, is om een periode de tijd van bepaalde klussen bij te houden. Zo krijg je steeds meer gevoel bij repeterende taken.

7. Dagreflectie

Dit is zo’n mooie stap. Vooral voor perfectionisten en zelf criticasters. Ik ben zelf enorm goed in benoemen wat ik nog beter moet kunnen, maar vergeet regelmatig bij de goede dingen (van het leven en van mezelf) stil te staan. Er gebeuren zo veel mooie dingen, dat het ook goed is om daarbij stil te staan. Dat hoeven niet alleen maar werkgerelateerde dingen zijn. Ook privé zaken horen daarbij.

8. Vragen aan jezelf

Aan het eind van elke maand heb je twee (invul) pagina’s voor reflectie. Met deze vragen reflecteer je p de afgelopen maand, sta je stil bij het heden en kijk je naar de toekomst. Het eerste half jaar heb ik (net zoals tool 7) ook deze stap steeds overgeslagen. Ik was er ’te druk’ voor. Inmiddels ruim ik er iedere maand echt tijd voor in. Ik heb de neiging om soms teveel in te plannen. Dan haalde ik dus mijn deadlines niet en dat frustreerde me dan weer. Hallo kip-ei! Deze vorm van reflectie leidt ertoe dat ik soms 1 t/m 4 bijstel. Of mijn maandplanning realistischer maak, omdat ik weet dat er privé een en ander gaat spelen wat me veel tijd kost.

De Purpuz planner bestel je o.a. hier in het grijs of in het roze (limited edition)

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.