By 25 december 2014 Read More →

Vlekkengids van grootmoeder

Ik beken. Ik heb een lichte tic. Of volgens mijn partner eigenlijk twee. Ik ben dol op rommelmarkten (dat is volgens mijn ega tic nummer één), maar als ik tussen de boeken snuffel, koop ik vaak een oud boekje over het huishouden (tic nummer twee). Niet dat ik nou zo’n poetser ben. Maar ik vind die boekjes echt geweldig. Zo heerlijk oud-Nederlands geschreven door een opperhoofd-oma die alles weet of beter gezegd ‘het beter weet’. De boekjes bespreken bijna allemaal de vier huishoudelijke deugden: arbeidzaamheid, ordelijkheid, zindelijkheid en spaarzaamheid.

Ik beken opnieuw. Mijn huishouden voldoet aan geen van deze vier deugden. Al deze boekjes zeggen: ‘goede vrouwen maken goede mannen’. Ik geloof in de omgekeerde versie. 😉 En opnieuw heb ik meer waardering voor de feministes die gestreden hebben voor de vrouwenrechten. Want dat aanrecht is nou net een recht waar ik niet van houd…

Wat ik wel handig vind, zijn de vlekkengidsen, die je in elk boekje vindt. Mijn gezin bestaat namelijk uit vlekkenmonsters. En na twee dagen kerst vieren, kunnen zelfs de meest beroemde vlekkenmiddelen die niet meer wegwerken. Daarom wat handige tips van oma.

oma weet het

Vlekkengids van oma

rode wijn – als de vlekken vers zijn, kun je ze boven stoom houden. Weken in warme melk en daarna schoonspoelen in een warm badje van water met een scheutje azijn. Opgedroogde rode wijn kun je met alcohol behandelen en voor je witte tafelkleed is een bleekmiddel de beste optie.

witte wijn – deppen met water en hardnekkige vlekken laten inweken.

appelsap – direct deppen of wassen met koud water. Oude appelsapvlekken deppen met wat citroensap en dan wassen.

ketchup – spoelen met lauw water, eventueel afwasmiddel of (fijn) wasmiddel op de vlek smeren en laten inweken. Lukt dat niet? Dan deppen met warm water en schoonmaakazijn of ammonia.

jus – deppen met wasbenzine of terpentine, daarna wassen.

vet – vet behandelen met ossengalzeep of afwasmiddel. Goed naspoelen. Lukt dat niet, zet dan zwaarder geschut in. Je kunt het proberen met wasbenzine en daarna met aceton of alcohol.

braaksel – overschot wegschrapen, dan deppen en goed naspoelen met water. Behandel het na met een mengsel van een eetlepel (fijn) wasmiddel en een eetlepel blanke azijn opgelost in een halve liter water.

De volgende websites zijn ook handig:

www.omaweetraad.nl

www.tantekaat.net

www.wonen.com

Probeer altijd eerst de milde variant, gebruik daarna zwaardere middelen. Bij twijfel: informeer bij een stomerij.

bronnen: Oma weet het beter (Eveline Kalckhoven Smit) en Margriet Basisboek voor een opgeruimd huis
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Inspiratie

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.