By 16 november 2012 Read More →

Meertalig

In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Basel of Genève is er hier in het hele canton geen internationale school te vinden. Isis gaat dus naar een ‘normale’ staatsschool.

Maar ook die is ontzettend internationaal! In Zwitserland wonen relatief veel buitenlanders en in Isis haar kleuterklas lopen dan ook veel verschillende nationaliteiten rond. Tel daarbij op dat er in Zwitserland 4 talen worden gesproken (van de ongeveer 8 miljoen mensen die in Zwitserland wonen, spreekt 64% Duits, 19% Frans, 8% Italiaans en 1% Reto-Romaans) en je kunt je een goed beeld vormen.

Op school wordt in de kring elke ochtend in een andere taal geteld: Frans, Duits, Italiaans, maar ook Albanees, Spaans of dus Nederlands. En naast Frans –wat de voertaal is in het canton waar wij wonen- leren de kinderen ook Duitse versjes en verhaaltjes. En iedere week gaat Isis na schooltijd naar een Duitse spielgruppe. Best belangrijk als je bedenkt dat nog geen 10 kilometer verderop de voertaal Duits in plaats van Frans is.

En het is waar wat ze zeggen over jonge kinderen, flexibele hersens en talen leren: ze doen het moeiteloos. Dus als je jouw kleine talenwonder nog wat extra wilt stimuleren, zet dan de volgende keer gewoon hun favoriete dvd eens op ‘Frans’ of ‘Engels’ 😉

Of kijk eens naar een van de volgende mogelijkheden om je kind zijn talenknobbel bij te schaven:

  • Leren tellen in onder andere Arabisch, Chinees, Duits, Engels of Frans leer je met de app Tel de Dieren;
  • Franse les van Kapitein Winokio wie wil dat nou niet?! J’aime la vie is een educatief project met oefenkaartjes, liedjes en een tekstboekje;
  • Engels leren met je favoriete Disney figuren kan met Disney Magic English;
  • Veel vragen over meertaligheid in de opvoeding worden hier in het Ouders online archief beantwoord.

babel, toren van babel, vakantie babel

(bron afbeelding, de toren van Babel van Pieter Bruegel de Oudere)

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Trend, Inspiratie

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>