By 15 juni 2012 Read More →

Naar School!

Voordat onze plannen om naar Zwitserland te verhuizen echt concreet werden, deden we wat elke ouder in Nederland doet: ons druk maken om de schoolkeuze voor ons kind.

We bezochten open dagen, spraken met andere ouders en verdiepten ons in allerhande onderwijsmethoden. En zoals bijna elke Nederlandse kleuter stond ook die van ons al voor haar derde verjaardag op de wachtlijst voor de uitverkoren kleuterschool.

En toen kozen we ervoor om te verhuizen naar het Zwitserse platteland. En hier is niks te kiezen.

Nouja. Bijna niets…

voor het eerst naar school

In Zwitserland kun je kiezen voor een private- of een staatsschool. En in tegenstelling tot in de grote steden zijn hier op het platteland geen private scholen. En dat is waar de vrije schoolkeuze op houdt. Want wanneer je kiest om gebruik te maken van het staatsonderwijs (wat 90% van de bevolking doet) krijg je gewoon de school toegewezen die in de wijk ligt waar je woont. Heb je dus een voorkeur voor een bepaalde school dan kun je maar beter zorgen dat je in die buurt komt te wonen.

Gelukkig hebben grote denkers en onderwijshervormers zich met het Zwitserse schoolsysteem bemoeid waardoor het bij de beste van Europa hoort. En niet onbelangrijk: het is gratis. Nederlands als wij zijn, zijn we bij zoveel pluspunten helemaal overtuigd 😉

Zonder gekheid: tot nu toe bevalt het erg goed -dat Zwitserse onderwijs-. Het gebrek aan een keuze heeft ook voor veel rust gezorgd. Als ik één nadeel mag noemen: de schooltijden zijn haast onmogelijk voor werkende ouders. Halve schooldagen, geen overblijfmogelijkheden en dagelijks huiswerk vanaf 6 jaar maakt dat ouders niet anders kunnen dan betrokken blijven bij het onderwijs.

Nuttige links bij het kiezen van een school in Nederland:

–      Schoolkeuze

–      Inspectierapporten

–      Onderwijs- en onderwijsmethoden in Nederland

(image via)

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Inspiratie, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>