By 24 februari 2012 Read More →

Fasnacht

In Nederland zit het er al op: het Carnaval is voorbij.

Maar niet in Basel… 

Want daar wordt het enige protestantse carnaval ter wereld gevierd: het Basler Fasnacht.

En dat begint dus ook een week later dan het Carnaval in de rest van de wereld. 

Om 4 uur ’s ochtends wanneer al het licht in de stad uit gaat, wordt het startsein gegeven. Alles wordt donker: straatlantaarns, maar ook de etalageverlichting van de sjieke winkels in de stad gaan uit. Het is het startsein voor de Morgenstraich, het moment dat uit alle hoeken van de stad muzikanten verschijnen met de vreemdste maskers op. Fluitend en trommelend trekken de groepen door de stad. Een geweldige belevenis en voor de grote kinderen zeker een reden om extra vroeg wakker gemaakt te worden!

Voor kinderen van alle leeftijden is er dinsdag het kindercarnaval. Trek je mooiste kleren aan en eet je ongans aan Fasnachtschüechli. Dinsdag trekt een grote optocht met praalwagens door de stad die rijkelijk snoep en confetti strooien. Isis haar oogst van vorig jaar is nog steeds niet helemaal op 🙂 Ook deze dag loopt er nog steeds een wirwar door de stad van muzikanten (de Guggen of Cliques) met hun uitzinnige maskers. 

Het is niet te vergelijken met het carnaval elders ter wereld. Erg braaf bijvoorbeeld in vergelijking met het Nederlandse carnaval. Maar de vervreemdende en gemoedelijke sfeer is zeker de moeite waard. Ook als buitenstaander! Zolang je maar wel in het bezit bent van een Plakette: met deze pin in goud-, zilver- of bronskleur steun je het Fasnachtcomité 🙂

hiskia van leeuwen fasnacht carnaval
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Inspiratie, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>