By 9 januari 2016 Read More →

Zo bepaal je de juiste schoenmaat van je kind

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van alle kinderen, te kleine schoenen dragen. Wij geven je tips voor het meten van de juiste schoenmaat voor je kind.

Je kind heeft nieuwe schoenen nodig. Zoals altijd meet de verkoper zijn voeten op in de schoenenwinkel. “Wat zijn ze gegroeid, al maat 30!” Je kind pakt blij een mooi, fel gekleurd paar schoenen uit het ‘maat 30’ rek. “Die passen prima, toch?”. Helaas, dat is niet altijd het geval.

Want wat je kind niet kan vertellen – en jij als ouder niet kunt weten – is dat de schoenen die hij koos eigenlijk de grootte hebben van een maat 28. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van alle kinderen, te kleine schoenen dragen. Oeps! Dat kan jouw kind dus ook gebeuren.

juiste schoenmaat kind

Binnenmaat komt vaak niet overeen met maataanduiding

Voor het team van Meetmaatje samen met het Oostenrijkse onderzoeksteam van wetenschappers is dit dagelijkse kost. Zij onderzoeken regelmatig of kinderen passende schoenen aan hebben. Ze kijken bijvoorbeeld of de werkelijke binnenmaat van de schoenen in vergelijking met de maataanduiding op het label overeenkomen.

In een recent uitgevoerd onderzoek werden 631 paar schoenen onder de loep genomen. Het resultaat: 548 paar schoenen (87%) waren kleiner dan dat de maataanduiding op de schoen aangaf. 58 paar waren zelfs 3 maten te klein en 12 paar waren maar liefst 4 maten te klein! Lees hier het hele onderzoek.

Klachten door verkeerde maat

Ouders op zoek naar goed passende kinderschoenen lopen het risico dat hun kinderen podotherapeutische klachten ontwikkelen door deze onjuiste en misleidende maataanduiding op schoenen. Vrijwel alle schoenen op de markt zijn gelabeld volgens de 4 meest voorkomende maatsystemen. Deze zijn echter niet gestandaardiseerd en fabrikanten houden zich hier niet aan. Dr. Wieland Kinz, hoofd van het onderzoeksteam, begrijpt de frustratie van ouders. “Wie een liter mineraalwater koopt, krijgt ook een liter water. Wanneer men een kinderschoen met maat 30 koopt, krijgt meestal veel minder”.

Zo bepaal je de juiste schoenmaat van je kind

  • Het steken van een vinger of duim in de hiel van de schoen
  • Het drukken op de teen
  • Het vragen aan het kind hoe de schoenen zitten

Deze drie meest bekende methoden van opmeten staan hierboven. Ze zijn ineffectief en geven geen goed beeld of de schoenen daadwerkelijk goed passen. Maar hoe moet je dan wel meten? Onderzoekers adviseren om altijd de voeten van het kind en de werkelijke binnenkant van de schoen te meten in millimeters alvorens schoenen te kopen.

Bij het online kopen van kinderschoenen doen ouders er goed aan om de exacte binnenlengte van de schoenen in millimeters te vragen, alvorens te bestellen. Dit is de enige manier om zeker te weten dat kinderen 12 mm extra ruimte hebben in de binnenkant van de schoen, zodat voeten zich goed kunnen ontwikkelen en goed kunnen afrollen tijdens het lopen. Kortom:

  • Meet de voeten van je kind op in millimeters
  • Tel er 12 mm* extra bij op
  • Meet de binnenkant van de schoen op in millimeters en kies een schoen die overeenkomst met de voetmaat van je kind (een afwijking naar boven tot 5 mm mag)

Op www.meetmaatje.nl zijn meer nuttige tips voor ouders te vinden over het meten van kindervoeten en kinderschoenen.

* Voeten hebben minimaal 12 mm extra ruimte nodig in de neus van de schoen om genoeg bewegingsvrijheid van de voeten te hebben tijdens het lopen, rennen en spelen.

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Meer info.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Fashion, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>