Zo bescherm je je kind tegen het internet
Het internet is een geweldige bron van inspiratie, die vooral voor kinderen soms kan aanvoelen als een echte stad. Het verrijkt ons leven op veel verschillende manieren, van nieuws tot entertainment, leren, socializen, chatten, shoppen en nog veel meer. Maar er zijn ook gevaren en hoe bescherm je je kind daar eigenlijk voor?
Als ouder wilt je natuurlijk je opgroeiende kind zo goed mogelijk helpen navigeren door deze ongelooflijke ‘cyber-city’, op een veilige en verantwoordelijke manier met toenemende zelfstandigheid. Dit is niet altijd even makkelijk. Wellicht heb je al – net als veel ouders – het vermoeden dat je meer zou kunnen doen voor de veiligheid van jouw kinderen online. Maar het is moeilijk om de tijd te vinden, of te weten waar te beginnen.
Het is onmogelijk om elke seconde mee te kijken over de schouders van je kinderen als zij online zijn. Daarnaast maakt het toenemende gebruik van mobiele apparaten het stukken lastiger om in de gaten te houden wat ze zien, spelen of lezen.
Ook de online activiteiten van je kinderen veranderen continu. Wanneer kinderen ouder worden, bezoeken zij andere websites, proberen ze nieuwe activiteiten uit en creëren zij social network accounts.
Dus, wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kinderen het beste maken van de goede dingen op het web zonder je zorgen te hoeven maken over de gevaren?
Zo bescherm je je kind tegen het internet
- Help je kinderen te begrijpen dat zij online hetzelfde gedrag horen te vertonen als offline. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat andere mensen kunnen zien wat zij online doen, en ze dus rekening moeten houden met hun gedrag.
- Doe een zoekopdracht naar je kinderen en laat hen alles zien wat je kunt vinden, van afbeeldingen tot nieuws en video’s. Of doe een zoekopdracht naar jezelf als een leermoment en wees eerlijk over wat je vindt en of dat eventueel als aanstootgevend ervaren kan worden. Je kinderen kunnen jou tenslotte al “gegoogled” hebben.
- Benadruk dat het, net als in het echte leven. soms zo is dat als je niets aardigs te zeggen hebt, je beter niets kan zeggen. Het is makkelijker om een reactie verkeerd te interpreteren wanneer deze getypt is in plaats van gesproken.
- Benadruk dat je kind altijd om toestemming moet vragen als hij of zij met een nieuw persoon wil praten online.
- Zorg ervoor dat de computer of het apparaat dat je kind gebruikt binnen je gezichtsveld is, in bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte zoals de keuken of de huiskamer.
- Vraag je kind om geen bestanden te downloaden (muziek, spelletjes, screensavers, ringtones), online aankopen te doen of software en apps te installeren zonder jouw toestemming.
- Praat over het beschermen van privé-informatie. Vertel ze dat ze nooit wachtwoorden moeten delen met vrienden.
- Installeer software voor ouderlijk toezicht, zoals Norton™ Family (gratis) om het aantal bereikbare websites voor je kind te beperken als je niet in de buurt bent, of op apparaten die verdwijnen in rugzakken en slaapkamers. Je kunt ook gevoelige informatie beperken waarvan je niet wilt dat je kind dit kan delen (bijvoorbeeld naam, leeftijd, telefoonnummer).
- Schakel in-app aankoop mogelijkheden uit op alle apparaten van uw gezin.
- In dit eBook zijn meer tips beschikbaar.
Bron: Norton.com
[ssba]Auteur: Maike Keuben
Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.