Leer blind typen met DuckTypen

Mijn zoon zit in groep 3. Hij heeft momenteel een behoorlijke fascinatie voor lezen en schrijven. Overal probeert hij woordjes te spellen en in huis vinden wij talloze briefjes met zelfgeschreven teksten. Aangezien mijn eega en ik veel voor ons werk achter de pc zitten, heeft dat apparaat ook al jaren een grote aantrekkingskracht op onze zoon Job.

Sinds kort vindt hij het dus ook erg leuk om in Word zijn eigen tekst te tikken. Met één rechterwijsvinger worden er hele verhalen getypt. Maar blind typen, nee, daar heeft onze zoon natuurlijk nog geen kaas van gegeten.

Blind typen met DuckTypen

Totdat het verzoek binnenkwam om voor MoodKids het programma DuckTypen een week uit te proberen. ‘DuckTypen, nét een tikje leuker!’, zo stond er te lezen in bijgevoegd schrijven. Als fervent ex-abonnee van het weekblad Donald Duck, was ík in ieder geval meteen getriggerd.  Mijn ega en ik dachten dat onze 6-jarige zoon hier nog iets te jong voor zou zijn. De adviesleeftijd voor DuckTypen is eigenlijk vanaf 7 à 8 jaar. Aan de andere kant: Job is fan van Donald Duck én dol op typen op de pc. En stel nu, dat hij via deze welbekende stripfiguur in aanraking komt met de eerste beginselen van blind typen? We besloten de website samen te bekijken en probeerden de gratis proefles uit. Het moet gezegd: dát ging boven verwachting. Job was enorm enthousiast. Snel inschrijven dus.

Meewerken aan Duckstadkrant

Even in een notendop op een rij wat het programma DuckTypen inhoudt? Als kind kun je zelf als redacteur meewerken aan de Duckstadkrant. Je kiest je eigen avatar, tikt je naam in en je mag meteen aan de slag bij de Duckstadkrant. Er is zelfs al een bureau voor je ingericht. Inclusief een naambordje met daaronder het woordje journalist.  “Kijk, papa, nu ben ik ook journalist net als jij”, roept Job enthousiast. Ik lach; dit kan niet meer stuk.

DuckTypen_blind typen_typeles_Donald

Als Job het blind typen iets beter leert dan ik, dan scheelt het onherroepelijk tijd. Ik typ slechts met vier à vijf vingers en kijk regelmatig op het toetsenbord. Wanneer het Job lukt om met tien vingers te typen zonder naar het toetsenbord te kijken, dan kan hij zich veel beter concentreren én heeft hij ook nog eens een betere lichaamshouding. Daarbij staat DuckTypen te boek als een kwalitatief goede typecursus: het volgt een bestaande lesmethode en is ontwikkeld samen met typedocenten. Uiteindelijk is het mogelijk om binnen een jaar je typediploma te verkrijgen.

Duckse Duiten
Ter zake. Na het inloggen zie je Duckstad vanuit helicopterview. De cursus DuckTypen draait om de kiosk, de redactie, je eigen huis en Warenhuis Het Wespennest. In de kiosk zijn 6 lege kranten te vinden. Elke krant bestaat uit 5 artikelen die gevuld moeten worden met berichten. Sommige artikelen keren terug (zoals het nieuws en het weerbericht), andere artikelen zijn nieuw.
Gedurende deze cursus blind typen worden de deelnemers begeleid door Meester Warbol. Is er een level gehaald, dan krijg je een scoretabel te zien en verdien je Duckse Duiten. Meester Warbol legt Job zowel schriftelijk als gesproken uit wat hij allemaal moet doen. Het begint uiteraard met het uitleggen van de stand van de handen en welke letters/karakters er geoefend worden. Ook wordt er door middel van kleuren gevisualiseerd welke vinger er op welke toets moet staan. Job gaat enthousiast aan de slag en na ongeveer een uur is hij klaar met het eerste artikel.

DuckTypen1

Hij blijkt meer gedreven dan verwacht. Als de grappige eindredacteur van de Duckstadkrant, Meester Warbol, hem vraagt om de oefening over te doen zodat hij meer sterren en dus meer Duckse Duiten kan verdienen, begint Job van voren af aan. Met die Duckse Duiten kan hij namelijk kleding voor zijn avatar kopen of spullen om zijn eigen huis in te richten. Dat spelelement van DuckTypen werkt in ieder geval perfect. Na iedere spelronde geeft onze zoon de Duckse Duiten allemaal uit en vervolgens wordt er hard gewerkt om een nieuwe zak met geld te verdienen. Er is direct resultaat en dit is ook nog eens zichtbaar en meetbaar. Vaak vraagt hij uit zichzelf of hij even ‘journalist bij de krant van Donald mag spelen’.
Na een week oefenen, zien we al dat Job zijn vingers  standaard in de basishouding op het toetsenbord legt. En als ik zelf achter de pc zit, wordt mijn vingerzetting direct door mijn zoon gecorrigeerd.

De online typecursus van de makers van Donald Duck Weekblad is daardoor meer dan één tikje leuker, wat mij betreft. Sterker nog, ik ben zelf ook begonnen. En Job is vastbesloten om zijn diploma, ondertekend door Donald Duck, te halen. Ik hou jullie op de hoogte.

Dennis Dekker

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Digi

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.