By 17 augustus 2012 Read More →

Appreview “De Wedstrijd”

“Raad eens wat ik ga doen?” vroeg ik het thuisfront.
“Minder iPhonen?”
“Ik ga app-recensies schrijven. Voor kinderapps om precies te zijn, zei ik. En voor een site die jij goed kent.”
“Oh, welke dan?”
“Moodkids.”
“Wat leuk”, hoorde ik.
“Maar ik ga geen apps recenseren met monsters of waarin hij moet schieten”, vulde ik opvoedkundig correct aan. “En niks met Hello Kitty of Bumba. Helikopters en auto’s mogen wel, maar dan wel educatief verantwoord. Iets met taal bijvoorbeeld”, zei ik afsluitend.
Er werd instemmend geknikt.

Een ding staat vast. Mijn kinderen groeien op met apps. Hoe dat pedagogisch uitpakt hebben we zelf in de hand. Het is een illusie om te denken dat ze – als ze eenmaal gegrepen zijn door het apparaat – met nee genoegen gaan nemen. Vooral onze oudste van vier niet. Is het schrijven van apprecensies dan niet de kat op het spek binden? We gaan het ontdekken. De app die de concentratie van mijn zoontje langer dan 20 minuten weet vast te houden is hoe dan ook een topper. Ik ga voor een app waarin vissen de hoofdrol spelen. Daar is hij dol op.

ebook de wedstrijd app

De Wedstrijd is een luisterkijkdoeboek en speelt zich af in het water, er doen vissen mee en nog meer vissen. Perfect voor kinderen van 3 tot 5 en eigenlijk voor alle kinderen die graag met verhalen bezig zijn. De Wedstrijd gaat als volgt. ‘Joopie de goudvis’ wordt in een sloot gedumpt en gaat samen met een onbetrouwbare rat op zoek naar z’n baasje die aan een viswedstrijd meedoet aan de kust. Onderweg komen ze allerlei dieren en situaties tegen die hen helpen de kust te bereiken. Klinkt bekend? Inderdaad, Finding Nemo maar dan in een Hollandse sloot.

Je kiest uit 3 opties: luisteren, lezen en leren lezen. En in 5 verschillende talen. Wij kiezen voor luisteren. De ‘luie papa variant’, want je hoeft niet voor te lezen. Het gebruik en de opzet is kinderlijk eenvoudig. De meeste dieren die je ziet zijn swipable. Je hoeft dus niet de hele tijd naar een illustratie te turen. Maar er gebeurt ook weer niet teveel, waardoor de aandacht van zoonlief netjes bij het verhaal blijft. “Jaaaa”, schreeuwt hij bij de aanblik van Joopie de vis. “Vissen!” Vervolgens zit hij zeker 15 minuten gekluisterd aan de iPad te luisteren en te swipen. 15 minuten gekluisterd zijn is op de schaal van papa een overtuigende 8.

Tijdens de eerste sessie help ik hem en wijs ik hem naar alle pijltjes en plekken die hij kan activeren. De tweede sessie doet hij helemaal in zijn eentje. De sloot heeft geen geheimen meer voor hem. Opvallend zijn de achtergrondgeluiden, die klinken levensecht. Verder zijn de overgangen tussen de pagina’s soms een beetje kort door de bocht, maar dat valt een kind van vier niet op. Wat tenslotte wel opvalt zijn de mooie illustraties. Na de derde sessie is het tijd voor een evaluatie.

“Wat vind je ervan?” vraag ik.
“Leuk”, zegt hij.
“Hoe leuk is leuk?”
“Heel leuk, maar nu ga ik iets anders doen. Kijk de iPet is nu een venster van een atari (aquarium) met haaien derin. Maar wel lieve haaien.”
Zo gaat dat als je net vier bent.
De Wedstrijd is een geslaagde app. Zeker voor kinderen en ouders die van verhalen houden. Het enige minpunt is de prijs. € 3,99 voor een interactief luisterboek is aan de hoge kant. Zeker als je kind het na een paar keer spelen wel gezien heeft. Je kunt natuurlijk eerst de lite-versie downloaden en kijken wat je ervan vindt.
Oordeel Jonah: Heel leuk, maar nu ga ik iets anders doen.
Oordeel papa: Een overtuigende 8.

Download info: download Piccolo Picture Books in de appstore door op onderstaande afbeelding te klikken:

iTunes

Dat is een gratis digitale boekenkast. Van daaruit download je De Wedstrijd en tig andere leuke luisterboeken.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Digi, Trend

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>