By 10 maart 2015 Read More →

Een vergelijking: 3 generaties zwemdiploma A

Afgelopen maand haalde mijn oudste dochter haar zwemdiploma A. Eindelijk. Na meer dan anderhalf jaar iedere week les te hebben gehad. Een periode zelfs twee keer in de week. Hoera A! Wegwezen hier.

Je leest ongetwijfeld mijn frustratie. ‘Zwemles is horror‘ schreef Dennis eerder. Het voorportaal van de hel zelfs. En ik ben het met hem eens. Gelukkig krijg je er wel veel voor terug. Want A dat heb je niet zomaar tegenwoordig daar moet je super veel voor doen.

Zwemdiploma A eisen

De kleine waterratten moeten tegenwoordig veel kunnen. Heel veel als je het vergelijkt met 30 jaar geleden. Bizar veel als je het vergelijkt met 60 jaar geleden. Gekscherend zochten wij onze diploma’s op en legden zo drie generaties zwemdiploma’s A naast elkaar.

eisen zwemdiploma a henk

In 1951 haalde Marli Anne’s opa Henk zijn zwemdiploma A. Toen heette dat nog “voorbereidend zwemdiploma”. Hij moest er dit voor doen:

  1. Te water gaan van de bassinrand met rechtstandige sprong voorwaarts gestrekt, onmiddellijk gevolgd door 125 meter zwemmen, waarvan de eerste 75 meter met de schoolslag en de laatste 50 meter met de enkelvoudige rugslag, met de handen op de heupen, moet worden afgelegd.
  2. Te water gaan van de bassinrand met rechtstandige sprong voorwaarts gestrekt, onmiddellijk gevolgd door 1 minuut watertrappen met de wijsvingers boven water.

Geslaagd! Opa Henk mocht zich diezelfde dag overigens ook “geoefend zwemmer” noemen, hij haalde diploma 2 direct na diploma 1 op dezelfde dag.

eisen zwemdiploma A maike

In 1983 haalde ik zelf mijn zwemdiploma A. Ik moest er dit voor doen:

  1. gekleed te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 25 meter zwemmen met zwemslag(en naar keuze.
  2. Te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 75 meter borstzwemmen met zwemslag(en) naar keuze en 50 meter rugzwemmen met zwemslag(en) naar keuze.
  3. Te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 1 minuut watertrappen.

Geslaagd! Een jaartje later haalde ik diploma B, daar bleef het bij. Borst- en rugcrawl kan ik nog steeds niet, dat leerde je destijds pas bij C.

eisen zwemdiploma A Marli Anne

Vorige maand haalde Marli Anne haar diploma A. Dit moest zij er voor doen:

Gekleed zwemmen

1.1 – Vanaf enige hoogte te water gaan met een voetsprong voorwaarts; na het bovenkomen aansluitend

1.2 – 15 seconden watertrappen, gevolgd door

1.3 – 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken, een halve draai om de lente-as en

1.4 – 12,5 meter enkelvoudige rugslag; proef afronden met

1.5 – zelfstandig uit het water op de kant klimmen.

Badkleding

2.1 – van de kant te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen)

2.2 – onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt.

3.1 – 50 meter schoolslag, proef afmaken met

3.2 – 50 meter enkelvoudige rugslag.

4.1 – in het water afzetten van de wand, direct gevolgd door

4.2 – 5 seconden uitdrijven op de borst aansluitend enkele meters schoolslag, waarna

4.3 – 5 seconden drijven op de borst.

5.1 – In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door

5.2 – 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna

5.3 – 10 seconden drijven op de rus.

6.1. – in het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter borstcrawl.

7.1. – in het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter rugcrawl.

8.1 – Van de kant te water gaan met een sprong naar keuzen, gevolgd door

8.2 – 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.

Hoera geslaagd! Goed gedaan zwemkampioen!

Heb jij thuis ook zo’n zwemkampioen? Laat het ons zien op onze Facebookpagina!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Trend

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.