By 10 februari 2015 Read More →

Speelgoed jongens 1980 vs 2015

In 1980 was ik zes. Mijn zoon is dat nu. Hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd; toen en nu. Toch zijn er enorme verschillen. Neem dat verrekte speelgoed waarmee er nu gespeeld wordt door 6-jarige jochies. Dat was way back in 1980 wel anders, zo weet ik uit ervaring. Een vergelijkend warenonderzoek…

jongens speelgoed 1980

Lego 1980 versus 2015
Lego 1980 – Blokjes en balkjes. In enkele kleurtjes waarmee je een auto kan maken. Bijkomende uitgeslaakte speelgeluiden? ‘Vroooooem, vrooaahm!’
Lego 2015 – Fluorescerende, doorzichtige bouwstenen en talloze accessoires (denk stickers, denk flitsende, loeiende alarmlichten) waarmee een Lego Chima-vrachtwagen gemaakt kan worden. Kan uiteraard ook getransformeerd worden in een draak. Speelgeluid: ‘Ksshgggghhiiii!’

Speelgoedauto 1980 versus 2015
Speelgoedauto 1980 – Robuuste Tonka. Met ene hand naar voren duwen. En nog een keer. En nóg een keer. Met andere hand knopje op dak indrukken om ronkende motor te activeren. ‘Hèng-rèng-rèng!’
Speelgoedauto 2015 – Fragiele ambulance ‘Pull Back’. Met ene hand naar achteren trekken. En daar gaat tie al! Met z’n licht hysterische tètuu-tètuu alarmfunctie. ‘Hun-hun-hun!’

Schieten 1980 versus 2015
Schieten 1980 – Een tak met een kromming. Voorin een roestige spijker om een loop te fingeren. Een lang koetouw (ja, ik kom van het platteland) aan de voorkant en aan de achterkant van je tak geknupt. Zodat je ‘t eigengemaakte geweer perfect op je rug mee kon dragen wanneer je onverhoopt moest wegrennen voor de vijand. ‘Pief poef!’
Schieten 2015 – Een Spider Man Web Shooter Handschoen met webvloeistof- en waterreservoir. ‘Pèng-tsjik-pèng-poeeeef!’

Pijl 1980 versus 2015
Pijl 1980 – Een stuk donkergele pvc-buis van een meter. Daarboven een korter stuk getapet dat dient als vizier. De Avrobode in reepjes knippen en deze tot pijltjes draaien. ‘Poooofff’
Pijl 2015 – ‘Outdoor kruisboog van beukenhout’ met plastic pijlen. ‘Trrrrrràkkkk’

Knuffel 1980 versus 2015
Knuffel 1980 – Pluche Barbapappa met geluidje in haar buik. ‘Zwijmel…’
Knuffel 2015 – Krijsende Furby met enge ogen en voermethode via iPad-app. Voer je niet, dan wordt de knuffel agressief. Doe je je wel goed best, dan heb je een grappig huisdier waarmee je nooit naar de dierenarts hoeft. ‘Zucht: hartje hartje hartje…’

Spelletjes 1980 versus 2015
Spelletje 1980 – Sesamstraat Lotto. ‘Krakende hersenpan’
Spelletje 2015 – Frozen Memory. ‘Krakende hersenpan’

Games 1980 versus 2015
Games 1980 – Hand held-game waarbij een bootje, torpedo’s moet ontwijken. Fluweelzachte ronde linker- en rechterknop waarmee het spel gespeeld kan worden. Minuscule buttons om level en snelheid aan te passen. Twee hippe platte batterijen incluis. ‘Imiteren van gamegeluiden: Bliep-bliep-bliep! Pieeeep!’
Games 2015 – Racespel op eigen tablet dat oogt als echte film. Uiteraard met zoveelste adapter en een felrood stuurtje als accessoire. ‘Mee neuriën met multi-ringtones en bijbehorende soundtrack van hippe Amerikaanse rapper.’

Muziek 1980 versus 2015
Muziek 1980 – ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’ afdraaien op je splinternieuwe draagbare ‘radiocassetteplayer’. Een papier rondom een badmintonracket spannen en daar met een stift zes gitaarsnaren op tekenen. Vervolgens de tekst playbacken (jaja!) en optreden voor je jongere zusje. ‘Ik heb zo wa-wa-wa-waaanzinnnig gedroomd!’
Muziek 2015 – Disco op de slaapkamer. Volume van eigen cd-speler op 10. Luiken naar beneden, gordijnen dicht, discobol aan en dansen/koprollen/springen maar! Ouders uitnodigen op je kamer en entreegeld vragen. ‘Waar is dat feestje? Hier! Hier, hier!!!’

Je leest ‘t, er is qua spelen en speelgoed veel veranderd in 35 jaar. En ook weer helemaal niet! Neem knikkers, of die houten treinbaan? Nog immer zeer aanlokkelijk voor jongens. En wat te denken van dat aloude Loco-leerspel? Of die welbekende Rubiks kubus waar je anno 2015 nog steeds de stickers vanaf moet peuteren om het ding echt goed op te lossen?

Tot slot nog even over die speelgeluiden: die zijn anno 2015 in ieder geval minstens zo enthousiast als voorheen. En dáár gaat het toch allemaal om: enthousiasme… U begrijpt: spelen met speelgoed uit 1980 en spelen met speelgoed uit 2015, het houdt ons zeer bezig.

Welk speelgoed mis jij? Laat het ons hier weten!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Spelen, Trend

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.