By 28 augustus 2014 Read More →

Mama sport! – 6 smoesjes om niet te sporten

Ooit, lang geleden, had ik een hekel aan sporten. Ja, echt! Ik had ook al gymles op school (vond ik ook stom!) en dat was wel genoeg, vond ik. Nu, geef ik al elf jaar sportlessen en vind ik steeds wel een nieuwe uitdaging binnen de lessen die ik geef. Dat het zo kan veranderen…

Sport jij omdat het moet? Of sport je niet? Lees dan hier de smoesjes top 6:

6 SMOESJES OM NIET TE SPORTEN

SMOESJE 1 : Ik vind sporten niet leuk, dus dan houd ik het ook niet vol.

Klopt. Een sport die je echt niet ligt, die houd je inderdaad niet vol. Zoek daarom een sport die bij je past. Je kunt wel gaan hardlopen omdat al je vriendinnen dit ook doen. Maar als het jouw sport niet is, dan is de lol er snel vanaf.

Kijk naar jezelf. Ga niet iets doen omdat het een trend is. Ben je een teamsporter? Houd je van dansen? Wat vind je belangrijk in een sport? Volg eens een proefles of vraag of je de mountainbike van je zus mag lenen. Probeer het uit! Houd er wel rekening mee dat je aan sommige sporten even moet wennen. Geef het een kans.

SMOESJE 2 : Ik stop toch weer na een tijdje. De lol gaat er altijd snel vanaf en dan houd ik het voor gezien.

Dan kom ik eigenlijk weer terug bij smoesje 1. Als de lol eraf gaat, hoe komt dat dan? Omdat het je sport niet is? Of omdat het je teveel moeite kost? Zoek daarom iets wat echt bij je past.

Daarnaast kan het ook helpen om iets uit te kiezen waarbij je een stok achter de deur hebt. Samen sporten bijvoorbeeld. Dan spreek je echt iets af. Een groepsles op gezette tijden werkt ook; je moet er dan per se op dat tijdstip zijn.

Misschien houd je juist van een competitief element. Kies dan een sport uit waarbij je kan ‘winnen’ of stel (realistische!) doelen aan je training. Werk ergens naartoe (een wedstrijd, een marathon, een persoonlijk record).

SMOESJE 3 : Ik heb het te druk met mijn kinderen. Ik heb er geen tijd voor.

Even heel hard: ik HEB er geen tijd voor? Of ik MAAK er geen tijd voor?

Sporten is, tijd voor jezelf nemen. Om aan jezelf te werken. Aan je lichaam, maar ook aan je welbevinden. Even je hoofd leegmaken. En veel vrouwen vinden dat lastig, tijd voor zichzelf maken. Ja, ik zeg bewust vrouwen, want mannen hebben daar vaak minder moeite mee.

Dus GUN het jezelf en MAAK tijd. Plan het in. Denk je nu: ‘Pfff, zij wel! Ze weet zeker niet hoe druk ik het heb?!’ Klopt, ik ken jouw schema niet. Jij dat van mij ook niet, toch?

Echt, als je zegt ‘Ik HEB er geen tijd voor’, kun je net zo goed zeggen ‘Ik MAAK er geen tijd voor’. Als iets echt belangrijk voor je is, dan MAAK je tijd. Een voorbeeld: een vriendin, die je heel lang niet gezien hebt, is in de buurt. En stel je voor, je wilt haar écht heel graag even zien! Ook al heb je van alles te doen, je MAAKT toch tijd.

SMOESJE 4 : Ik heb er geen geld voor.

Een abonnement voor de sportschool kan behoorlijk prijzig zijn. Net als contributie voor bepaalde verenigingen of sportclubs. Dat is inderdaad erg lastig als je weinig te besteden hebt. Ben ik helemaal met je eens!

Kijk naar de mogelijkheden die je wel hebt. Thuis sporten, in de speeltuin, op de trimbaan. Ga het bos in. Een uurtje stevig wandelen is ook sporten! Het is sowieso beter dan op de bank zitten.

SMOESJE 5 : Ik heb een prima gewicht, dus ik hoef niet te sporten.

Veel mensen associëren sporten met afvallen. Maar wat denk je van je mentale gezondheid? Of je spieren? Sinds ik sport ben ik juist aangekomen (spiermassa), maar mijn kledingmaat is kleiner geworden. Dat kan dus ook! Daarnaast is mijn houding beter. En sporten helpt voor mijn gemoedsrust.

Je gewicht zegt niet alles. Je vetpercentage kan bijvoorbeeld aan de hoge kant zijn. Of je spieruithoudingsvermogen is erg laag. Misschien slaap je erg slecht of zit je niet goed in je vel. Sporten kan je helpen en niet per se met afvallen.

SMOESJE 6 : Ik ben nu al zó moe! Moet ik dan ook nog gaan sporten?!

Het antwoord is: ja! Je wil echt niet weten hoe vaak ik mensen vermoeid de les in zie lopen en opgeladen weer zie vertrekken na afloop. Echt! Even een uurtje alleen maar met je sport bezig zijn… Je hoofd leeg, om alles daarna weer op een rijtje te kunnen zetten. Natuurlijk is mijn lijf wel ooit moe na een fikse work-out. Maar mijn energielevel gaat wel omhoog. Daarna voel ik me goed, omdat ik iets volbracht heb.

Zo! Weg met die smoesjes! START NOW!

top 6 smoesjes om niet te sporten

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Trend

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.