By 19 augustus 2014 Read More →

Yoga voor kinderen

Denk jij bij yoga meteen aan rust/ontspanning en passen die woorden totaal niet bij je kind (want: druk/overactief etcetera)? Probeer het niet te zien als ‘oefeningen’, maar als ‘uitbeelden’. Yogaposes lenen zich daar ontzettend goed voor, kijk maar eens naar de namen: ‘Mountain pose’, ‘Cat stretch’, ‘Downward dog’.

Je kunt dit voordoen, maar je kunt je kind ook laten bedenken hoe hij/zij iets uit kan beelden. Moedig aan, stel vragen.

yoga voor kinderen tips

Een paar poses voor Yoga voor kids:

  • Yoga voor kinderen Mountain pose : zet je voeten tegen elkaar en maak je lang. Dus recht je rug, strek je benen. En hoe kun jij je nog langer maken?
  • Yoga voor kinderen Airplane pose : sta op één been en spreid je armen opzij, als een vliegtuig. Kun je nog lager vliegen?
  • Yoga voor kinderen Boat pose : ga zitten (op je billen) en hang een beetje achterover. Pak je benen vast en strek ze in de lucht. Kun jij je benen loslaten? En blijven ze dan in de lucht?
  • Yoga voor kinderen Happy baby pose : ga op je rug liggen, buig je benen flink en pak je voeten vast. Schommel zachtjes heen en weer.
  • Yoga voor kinderen Cat stretch : ga op handen en knieën zitten en maak je rug bol. Wat is bol? En wat is hol? En kun je je rug ook helemaal recht maken?
  • Yoga voor kinderen Tree pose : sta op één been en steun met de andere voet tegen je standbeen. Wat doe je met je armen? Heeft de boom (tree) ook takken?

tips yoga voor kinderen

Doe dit met een knipoog. ‘Fout’ bestaat eigenlijk niet. Als jouw kind een boom op z’n kop uitbeeld, dan is dat kennelijk hoe hij dat ziet. Het gaat om fantasie, om zelfbewustwording (hoe is mijn lijf?) en bewegen op een vriendelijke manier.

Merk je dat je kind hier verder in wil, dan zijn er klasjes kinderyoga en kun je via internet (Etsy bijvoorbeeld) hele leuke posters en kaartjes met yogaposes vinden, speciaal voor kinderen. Waar een hond de Downward dog uitbeeld bijvoorbeeld.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.